Мерките за сигурност в „Слънчев бряг” изпреварват другите курорти в страната

Достъпът до Слънчев бряг е свободен, но контролиран чрез транспортна схема на трафика
по статията работи: Петър Чернев
Мерките за сигурност в „Слънчев бряг” изпреварват другите курорти в страната
Снимка: Image Advertising

На конференция във Велико Търново изпълнителният директор на "Слънчев бряг” АД Златко Димитров презентира мерките, които дружеството предприема за сигурността на туристите в курорта. Полицейската партньорска конференция, организирана от Британското посолство в София със съдействието на МВР на Република България, бе на тема "Привличане на партньори и обмяна на добри практики за осигуряване на безопасността в туристическите райони".

Участие във форумa взеха директори на областни дирекции на МВР, представители на общини, на туристическия бранш, политици, частни охранителни фирми и консулски служители. Целта на работната среща бе да се подобри комуникацията и сътрудничеството между заинтересованите страни, открито да се обсъждат проблемите на масовия туризъм в курортите и възможностите те да бъдат решени чрез доброволно сътрудничество между страните.

Представители на българското вътрешно министерство, на Министерството на външните работи на Великобритания, британската полиция и на общинския съвет в популярния английски морски курорт Брайтън представиха добри практики по отношение на партньорства, превенция на престъпността, протекция на жертви, както и професионално обслужване на клиенти.

В една от сесиите на форума се включиха министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън.

"Ще заимстваме добри практики от Великобритания”, заяви министър Цветанов. Част от тях обаче не са нови, защото вече се прилагат в Слънчев бряг.

През лятото Слънчев бряг привлича много хора. В пика на сезона хотелите и плажовете са пълни, а отговорност за сигурността на туристите има дружеството, стопанисващо инфраструктурата на комплекса.

Достъпът до Слънчев бряг е свободен, но контролиран чрез транспортна схема на трафика, каза Златко Димитров в презентацията си. За "Слънчев бряг” АД сигурността на туристите е приоритет. През сезон‘2012 дружеството е изразходвало собствени средства в размер на 140 хил.лв., за да осигури необходимото присъствие на полиция на територията на комплекса. То е финансирало поставянето и поддръжката на 250 камери за видеонаблюдение, което има решителна заслуга за значително увеличения брой на разкритите престъпления. Видеокамерите са под 24-часов контрол, извършван в два секюрити пункта. В плановете на ръководството е при първа финансова възможност, броят им да бъде значително увеличен.

Преди началото на всеки сезон се извършва цялостна рехабилитация на уличното осветление, изграждат се и нови осветителни трасета.

В заведенията на Слънчев бряг не се допускат въоръжени посетители. Това изисква и наредбата за обществен ред на община Несебър. Охранителите са длъжни да проверяват клиентите преди те да влязат в заведението, а собствениците на оръжие с разрешително – да го оставят в касите на входа.

Преди и по време на сезона ръководството на дружеството провежда регулярни срещи с представители на областната дирекция на МВР - Бургас и районното управление в Несебър. Амбицията на "Слънчев бряг” АД е с всяка следваща година курортът да става все по-сигурен, а водещи в този стремеж са туристът и неговото спокойствие.

 реклама