Столична община се допитва до гражданите за ремонтите в центъра

по статията работи: biznews.bg
Столична община се допитва до гражданите за ремонтите в центъра
Снимка: ГИМТ

Сдружение "Гражданска Инициатива за Модерен Транспорт" проведе няколко срещи по проект "Кръгли маси за подобряване на инфраструктурата на гр. София" по Програма Европа 2017, финансирана от Столична община. Темите на събитията бяха:

  • Новият облик на бул. Княз Александър Дондуков

  • Новият облик на ул. Граф Игнатиев

    1989736

Преди началото на срещите бе проведена анкета, имаща за цел да проучи осведомеността на обществото по зададените теми. По темата за бул. Дондуков резултатите показват, че едва 50% от обществото знаят каква ще е финалната визия на булеварда месец след започването на ремонта като почти 75% не я одобряват. 53% смятат, че изборът за настилка е трябвало да бъде комбинация от асфалт и паваж, 18% одобряват текущия вариант – изцяло от паваж, а останалите смятат, че е трябвало да бъде единствено от асфалт. По въпроса дали трябва да има изградена велоалея е постигнато мнозинство от 94% в подкрепа на идеята.

Подобна анкета бе проведена и по другата тема. Близо 80% от хората, знаят, че предстои реконструкция на ул. Граф Игнатиев и прилежащите ѝ площади. 90% от хората са обединени около идеята, че ул. Цар Шишман трябва да се превърне в споделено пространство, а малко над 80% мислят, че ул. Солунска трябва да се преустрои по същия начин. 93% от анкетираните смятат, че пешеходната зона трябва да се увеличи и трябва да бъдат изградени нови площадни пространства. За разлика от досегашните въпроси, не можа да се установи ясно мнението на анкетираните дали пазарът за книги трябва да бъде трансформиран във временен пазар, функциониращ само петък, събота и неделя, тъй като хората бяха раздвоени. 46% одобряват идеята, докато 54% са против. 70 на сто смятат, че трябва да се изгради велоалея.

Сред присъстващите на срещата бяха Евгени Крусев, зам. кмет по направление "Транспорт и транспортни комуникации" към Столична община, арх. Иво Пантелеев, автор на проекта за реконструкцията, Иван Лерински, експерт подвижен състав към Столична община.

Реконструкцията на ул. Граф Игнатиев се планира да започне в началото на м. юли 2018 г. и ще включва:

  • Подновяване на ВиК инфраструктурата;

  • Подновяване на елементите на градското обзавеждане;

  • Подновяване на настилката;

  • Подновяване на осветителните тела;

  • Освежаване на "зелената система";

  • Преустройване на трамвайните трасета;

  • Доразвиване на характерната за улицата последователност от площадни пространства и улични отсечки в преобладаващо пешеходна зона;

  • Преструктуриране на пазарите за книги и за плодове и зеленчуци.

Предвижда се първият етап на ремонта да бъде от ул. "Алабин" до пл. "Славейков". Следващият етап ще обхваща площад "Славейков". Трети и четвърти етап са съответно участъците между ул. "Г. С. Раковски" и бул. "Васил Левски", както и между бул. "Васил Левски" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". За всеки етап се предвижда времетраене от 30 дни.

Трамвайният транспорт ще бъде запазен в сегашния си вид. Трасето ще се състои от 4 релси, не от 2, както беше предложено в началото. Причината е, че от там минават ключови за столицата линии, които няма как да се осъществи удачно двупосочно движение по 2 релси само. За да се реализира, трябва трамваите да се изчакват, което ще доведе до забавяния и намаляване в честотата на линиите.

На пл. Славейков ще бъде обновен и отворен фонтанът, а книжният пазар ще бъде подреден и редуциран като площ. Той ще бъде съставен от лесно подвижни модулни секции. Преустановява се и съществуването на зеленчуковия пазар по протежение на градината "Св. Седмочисленици" в сегашния му вид. Той също ще бъде редуциран като все още не е ясно дали ще функционира всеки ден или само в определени дни от седмицата.

Градинката пред храма "Св. Седмочисленици" ще бъде обновена, а детската площадка ще бъде реновирана. Предвижда се и обновяване на "зелената системата", тъй като в момента според проучване около 60% от дърветата са във физическа смърт или в процес на умиране.

Автомобилното движение и паркирането между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Васил Левски”, ще бъдат забранени, тъй като там ще бъде изградена пешеходна зона. Също така местата за паркиране по ул. Цар Шишман ще бъдат редуцирани значително. Като алтернатива ще може да се използва новоизграденият подземен паркинг на стадион Васил Левски, а зелената зона ще бъде разширена. Предвижда се изграждането на велоалея по ул. Граф Игнатиев, която да свързва Попа с Борисовата градина.

Ще бъде модернизирана и системата за отпадъци. Предвижда се въвеждането на подземни контейнери. Те ще бъдат разположени предимно до кръстовищата, за да могат да се извозват лесно отпадъците.

 

Срещите преминаха под формата на дискусия, а не на презентация. Имаше висок интерес от страна на гражданите, които се включиха активно с въпроси и с предложения по темите. Въпреки че центъра на София ще бъде задръстен заради ремонтните дейности за няколко месеца, всички очакват с нетърпение новия съвременен облик на Столицата!

 реклама