Какво представляват активните тонколони?

по статията работи: Георги Михайлов
Какво представляват активните тонколони?

Ако Ви предстои покупка на тонколони, то вероятно сте попаднали на дебата отновно това кой избор е по-добър - пасивните или активни тонколони. За да можете да си отговорите на този въпрос е нужно да бъдете добре запознати с характеристиките и на двата вида високоговорители.

В тази статия ще наблегнем на активните тонколони и ще разгледаме как те работят. Ще Ви предложим и няколко предимства, с които те се отличават, с надеждата, че тази информация ще Ви бъде полезна при вземането на правилно решение.

Какво представляват активните тонколони?

Активните тонколони се отличават с това, че се захранват "активно”. Те пристигат с вече вграден усилвател, който разполага с  достатъчно мощност, за да осигури подходящо ниво на звука от високоговорителя. За да функционират, активните тонколони се нуждаят единствено от източник на енергия, който може да бъде батерия или друг вид.

За да могат да бъдат разбрани активните тонколони по-добре е необходимо да вникнем в пътя на потока на електричество по време на работа. 

Пътят на потока на електричество при активните тонколони обикновено преминава през следните етапи:

  1. Звукът излиза от първоначалния източник;

  2. Аудиото влиза в предусилвател, който позволява превключването между различни аудио източници и промяната на силата на звука;

  3. Звукът попада в кръстосана филтърна мрежа, където е разделен по честоти - високите честоти ще бъдат изпратени към задвижващия модул на тонколоната (по-малък високоговорител, който обработва високи честоти), докато ниските честоти ще бъдат транспортирани към големия високоговорител, който управлява басови и средни честоти. 

  4. Аудиото се изпраща от кръстосания филтър към съответните усилватели на мощност. Тези усилватели дават голям тласък на звука, така че аудиото да е на звуково ниво и да може да достигне големи обеми, без да създава много изкривявания.

  5. Аудиото преминава към съответните задвижващи устройства (високочестотен високоговорител, нискочестотен високоговорител и т.н.).

  6. Звукът излиза от тонколоната.

Каква е разликата между активни и пасивни тонколони?

Основната разлика между активните и пасивните тонколони е това, че активните са с вграден усилвател, докато пасивните не разполагат с такъв. За разлика от активните тонколони, пасивните могат да бъдат описани като високоговорител в кутия. За да може звукът да бъде възпроизведен е необходимо да бъде подаден усилен звуков сигнал. При пасивните тонколони, свързването директно със звуков източник е невъзможно. Изключения за случаите, в които фигурира подходящ интегриран усилвател за озвучителните тела.

Защо да изберем активни тонколони?

Ако се чудите защо би било по-добре да изберете активни тонколони, то си струва да разгледаме техните предимства. 

Усилвателят и високоговорителят са проектирани да работят заедно

Както споменахме, активните тонколони обикновено идват с усилвател, който е включен в кутията. При добре проектиран високоговорител, това е изключителен плюс. Тъй като всеки драйвер, кросоувър и усилвател е специално избран да се комбинира добре с тонколоната, не е нужно да се притеснявате за прекомерно или недостатъчно захранване на високоговорителя. 

Въпреки че винаги е възможно да повредите високоговорител, то този риск е много по-малък при активните тонколони, които имат усилвател, проектиран или избран специално за конкретния високоговорител. Освен това, вероятно е да се насладите на повишена производителност именно заради съгласувания дизайн, особено по отношение на разширението на баса и цялостната мощност. 

Сигналът минава през кросоувъра преди усилвателя

Тъй като усилвателят за активна тонколона е вътре в самия високоговорител, кръстосаната мрежа филтрира сигнала преди да бъде усилен. 

Това е предимство поради няколко причини. Първо, когато кросоувърът е пред усилвателя, това означава, че сигналът за всеки драйвер ще бъде усилен отделно - процес, още известен като активно двойно усилване. При активните тонколони, сигналът се усилва, след като премине през кросоувъра. Той удря високочестотния високоговорител и нискочестотния високоговорител едновременно и по този начин намалява фазовото изместване между драйверите.

Това осигурява кристален звук и безкомпромисно качество.

Активните високоговорители позволяват безжични приложения

Още едно предимство е, че на теория, можете да изпратите безжичен сигнал директно към активен високоговорител. Все още нямаме възможност да осигуряваме безжично захранване и се налага да разчитаме на кабели, за да изпратим всякакъв вид усилен сигнал. Безжичното захранване е нещо, което винаги е било примамлива идея, но никога досега не се е материализирано напълно. Силно вероятно е това да се случи в някакъв момент. Но докато не се създаде някакъв безжичен сигнал, било то Bluetooth или WiFi, той трябва да бъде усилен, преди да може да бъде чут от ушите ни. 

Накратко казано, ако предпочитате проста настройка за Вашето устройство с Bluetooth, правилният избор е активната тонколона. 

Какво друго да имаме предвид?

Важно е да споменем, че активните тонколони биха могли да се използват като пасивни. Това е възможно единствено тогава, когато усилвателният модул се премахне и се добави кросовър. Тази процедура се извършва от опитен и специализиран професионалист, който е добре запознат с тънкостите. 

Като заключение, можем да обобщим, че активните тонколони комбинират всички традиционни компоненти на звукова система в чифт високоговорители. Активните тонколони са препоръчителни, ако предпочитате лесна и безжична настройка и не искате да купувате допълнителен усилвател. Те са също добър вариант за тези, които слушат много дигитална музика, особено във формати с висока разделителна способност, и разполагат с ограничено пространство.

 реклама