Кои са най-разпространените видове мивка за кухня

Мивката е един от основните аксесоари във всяка кухня. Тя трябва да бъде удобна, функционална и лесна за поддръжка, но освен това - да е стилна и да подхожда на останалия интериор в помещението.
по статията работи: Георги Михайлов
Кои са най-разпространените видове мивка за кухня

Разнообразието от модели мивка за кухня е значително. Те се различават по размер, форма и дизайн, както и по материала, от който са изработени и начина, по който се монтират. Някои модели мивка за кухня са по-скоро практични, докато при други водещ е добрият външен вид. Всеки може да открие на пазара мивка за кухня, която отговаря на индивидуалните му изисквания и потребности.

Начинът на монтиране е важна особеност, когато избираме мивка за кухня

Той е от значение, както за първоначалното инсталиране на мивката, така и за понататъшната ѝ поддръжка и устойчивост. Важно е да изберете мивка за кухня, която лесно се съчетава с останалата мебелировка. Ето кои са основните модели мивка за кухня, съобразно начина на монтиране.

Мивка за горно монтиране е често срещан вариант

Характерно за този тип мивка за кухня е, че тя се монтира в предвидения за целта отвор на кухненския плот, като под нея не е предвидена почти никаква опора. Предимства на мивката за горно монтиране са достъпната цена и възможността да се постави на различни плотове. Моделите мивка за кухня, предназначени за горно монтиране, най-често са изработени от издръжлива неръждаема стомана, но се предлагат и варианти от порцелан или чугун. Недостатъците на този тип мивка за кухня е по-трудната поддръжка и по-малко естетичният външен вид.

Подложените мивки се монтират лесно и са устойчиви

Те се монтират под кухненския плот, върху поддържаща рамка, подходящи са за твърди повърхности като гранит и се изработват от трайни материали. Мивка за кухня от подложен тип е подходяща за модерен и изчистен интериор на обзавеждането. Те са лесни за поддръжка и улесняват почистването и на плота, на който са монтирани. Най-често се изработват от гранит или кварц. Тяхна слабост е, че по-трудно се гарантира структурна цялост при монтажа.

Мивки за вграждане обикновено се изработват по поръчка

Те са изработени от същия материал като плота, намират се в една и съща равнина с него и се поддържат от шкафовете отдолу. Характерно за мивката за вграждане е, че тя се изработва отделно от плота, а сглобяването става по време на монтажа, което я отличава от интегрираната мивка. Визуално всяка мивка за кухня, предназначена за вграждане, прилича на подложената мивка, но се монтират по различен начин.

Интегрираната мивка за кухня е фабрично свързана с плота

Заради изчистения си дизайн и високото качество, този тип мивка за кухня е предпочитан за помещения с модерен или индустриален интериор. Най-често се изработват от естествен камък или керамика, като вторият вариант е значително по-евтин, но по-нетраен.

"Мивката с престилка” се използва лесно и придава уют на помещението

Този тип мивка за кухня придава рустикален привкус на обзавеждането. Характерен за нея е ясно изразеният заоблен ръб, който се простира над ръба на плота и откритата предна стена, т.нар. "престилка”. "Мивката с престилка”, както и моделите с прилежащи отцедници, са предпочитани от хора, които най-често мият съдовете си на ръка. "Мивката с престилка” обикновено е голяма по размер и в нея удобно се измиват тенджери, тави и тигани.

Ъгловата мивка за кухня е идеална за малки пространства

Тя често се прилага и при помещения, обзаведени по поръчка, тъй като е добър вариант за максимално функционално оползотворяване на наличното пространство. Ъглова мивка за кухня най-често се монтира на кухненски плотове с Г- или П-образна форма. Този тип мивки, освен че са удобни и практични, но и правят интериора по-интересен и разчупен.

Изберете най-подходящата мивка за кухня, като се съобразите с това кой най-често ще я използва

Съществуват модели с едно, две, дори с три корита, както и такива, оборудвани с плот за отцеждане. На кой точно тип мивка за кухня да се спрете зависи, както от останалия интериор, така и от това колко души най-често ще я използват и дали в нея ще се измиват само продукти за храна или и съдове. Изберете модел, който ще е най-практичен за вашето семейство. Важно е също да се спрете на мивка за кухня, която ще ви е лесно да поддържате, за да е винаги чиста, спретната и функционална.

 реклама