Шпат Деда и филмът “Дом”, ще гостуват в Американския университет в България

Продуцентът на филма “Дом” Шпат Деда, който получи приз от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство за най-добър късометражен филм, ще гостува в Американския университет в България
по статията работи: biznews.bg
Шпат Деда и филмът “Дом”, ще гостуват в Американския университет в България

Продуцентът на филма "Дом” Шпат Деда, който получи приз от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство за най-добър късометражен филм, ще гостува в Американския университет в България. Деда е възпитаник на университета в Благоевград и се връща за среща със студентите по време на прожекция на филма му.

Събитието ще се проведе на 8 април в кампуса на АУБГ, като ще започне в 20.00 и ще продължи до 23.00 часа.

Филмът "Дом”, който продължава 20 минути, запознава публиката с британско семейство, чиито членове войната принуждава да приемат статуса на бежанци. Това е първият филм от Косово, който е отличен от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство. "Дом” е сниман в Косово и Великобритания. Филмът разказва за тежкото положение, несигурността и насилието, пред които са поставени бежанците и стотици хияди хора по целия свят. Пренася зрителите в онези тежки времена на страдание и несретничество.

Филмът е награден на 12 февруари 2017 г. Наградата е връчена на Шпат Деда и съпродуцентите му. Церемонията по връчване на наградите се проведе в зала "Ройъл Албърт хол” в Лондон. "Вълшебният момент, когато всичко се случи! Телефонът ми не спира да звъни с поздравления, изпълнени с любов и подкрепа. Благодаря ви! Поздравления за Даниел Малой и за целия екип в Косово и Великобритания. Това прилича на приказка!", написа Шпат Деда във Фейсбук след получаването на наградата.

Шпат Деда от Косово завършва АУБГ през 2008 г. със специалност "Бизнес администрация". Деда е много известен изпълнител и автор на поп песни. В момента той работи като анализатор към Европейската банка за инвестиции и развитие в Прищина. Пример е как един човек може да бъде успешен в две коренно различни сфери.

Американският модел на образование, който предлага АУБГ, предоставя на студентите именно възможността за получаване на знания от широк кръг дисциплини, съчетана с тясна специализация, което е помогнало на Шпат Деда да се справя толкова добре. Студентите могат да следват две специалности, например "Бизнес администрация" и "Журналистика и масови комуникации". Това помага на младите хора да развият умения в различни сфери и ги прави успешни в разнообразни дейности.

 реклама