Четири български училища се включват в международно екосъстезание на WWF

Проектните теми са „Дунав – европейската линия на живота" и "Екологичен отпечатък - глобалните последици от консумацията"
по статията работи: Елица Елефтерова
Четири български училища се включват в международно екосъстезание на WWF
Снимка: sxc

Ученици от четири български училища ще вземат участие в петото поредно издание на инициативата на международната природозащитна организация WWF и Ерсте банк "Европейски училища за жива планета”. Тази седмица те участваха в стартовото събитие на програмата, след което ще се включат в едноседмична природозащитна академия във Виена. В програмата са включени различни работни семинари и активности,  чиято цел е да предостави информация по актуални екологични проблеми.

Българските участници  са 2 СОУ "Акад. Емилиян Станев” - София, Първо частно училище "Леонардо да Винчи” - Русе, ОУ "Иван Вазов” - Видин и СОУ "Братя Петър и Иван Каназиреви" - Разлог. В състезанието ще се включат общо 33 отбора от Австрия, Хърватия, Унгария, Молдова, Румъния, Сърбия, Словения и Украйна.

След приключването на академията до края на учебната година участниците ще работят върху свои еко проекти, които ще се състезават за традиционната награда на инициативата - едноседмичен природонаучен лагер в Румъния.

Проектните теми са "Дунав – европейската линия на живота" и "Екологичен отпечатък - глобалните последици от консумацията".

"За пета поредна година нашата инициатива свързва ученици и учители от различни страни, които обичат природата и ние сме нетърпеливи да видим реализацията на тазгодишните идеи”, каза Барбара Таушер, лидер на програмата за екологично образование на WWF. "Искаме да покажем на учениците възможности да бъдат активни, да изразяват свободно мнението си и да мотивират останалите”, допълни тя.

 Инициативата "Училища за жива планета”  стимулира творческия подход на децата при избор на формат за реализация на проектите им. През изминалите години те варират от образователни кампании, изложби, театрални постановки, улични събития или съвместни инициативи за рециклиране, осъществени с помощта на местните власти. 

Развитието на проектите може да бъде видяно в реално време на интернет адрес: http://schools.foralivingplanet.eu. Там участниците ще поддържат дневници на проектите си, ще публикуват снимки и видеа и ще обменят опит.

"Фондация ЕРСТЕ участва в  инициативата Европейски училища за жива планета, за да обогати своите трансгранични проекти за обучение със съществен екологичен аспект ", заяви Доража Еберле, член на Управителния съвет на Фондация ЕРСТЕ. "Подкрепата за образованието означава сериозна ангажираност за бъдещето на Европа. Привличането на вниманието върху екологичните проблеми е устойчив опит както за младите хора, така и за техните учители ",  допълни тя. 

Инициативата Европейски училища  за жива планета датира от 2008 г. Оттогава в нея са участвали 118 класа от 11 европейски страни и близо 3000 ученика.

 реклама