ЧЕЗ инвестира 2.7 млн. лв. в подмяна на увредени кабели в София

Компанията ще положи общо 168 хил. метра нови кабели, които са с алуминиев вместо с меден екран
по статията работи: Елица Елефтерова
ЧЕЗ инвестира 2.7 млн. лв. в подмяна на увредени кабели в София

ЧЕЗ инвестира общо 2,7 млн. лева в три мащабни проекта свързани с подмяната на увредени при кражба кабели в подстанциите "Красно село", "Връбница" и "Боримечката" в София.

Инвестицията ще подобри електрозахранването на ключови обществени сгради, социални и здравни заведения и хиляди домакинства в кварталите "Гоце Делчев”, "Борово”, "Бели брези”, "Бъкстон”, западните и източните части на "Манастирски ливади”, "Обеля”, "Света Троица, "Разсадника”, както и части от столичните райони "Възраждане”, "Връбница” и "Нови Искър”. Подмяната на кабелите се налага, тъй като старите са непоправимо увредени вследствие системни престъпни посегателства.

Новите 168 хил. метра кабели, които компанията ще положи, са с алуминиев вместо с меден екран, и не представляват интерес за крадците. "През миналия месец ЧЕЗ започна подмяната на близо 100 хил. метра кабели на стойност 1,8 млн. лева в подстанция "Красно село”. Ремонтните дейности вървят гладко и към момента вече са въведени в експлоатация 20 хил. метра нови кабели. Служителите на компанията работят и в почивните дни и има голяма вероятност проектът да приключи предсрочно преди предвидените по план 6 месеца.

След финализирането на ремонтните дейности над 46 хил. клиенти на ЧЕЗ, захранвани от подстанция "Красно село", ще се радват на по-качествено и сигурно електрозахранване.” каза Божидар Гатев, директор "Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ Разпределение България. В момента се извършват и ремонтните дейности по подмяната на 35 хил. метра кабели от подстанция "Връбница” на стойност 500 хил. лева. Едновременно с това се очаква до дни да завърши възстановяването на щетите от кражби и в подстанция "Боримечката”, където вече са подменени близо 27 хил. метра кабели на стойност 382 хил. лева.

"Освен преките щети от посегателства над съоръжения, компанията търпи загуби и вследствие на пoсегателства, които повреждат съоръженията и налагат подмяната им. При нормални обстоятелства тези средства щяха да бъдат вложени в реновиране и модернизация на електроразпределителната мрежа и подобряване на услугите за клиентите на компанията", каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Благодарение на приетите законови промени в търговията с цветни метали ЧЕЗ отчита 43% спад на щетите от увредени при посегателства съоръжения през 2011 г. в сравнение с 2010 г. на територията на Западна България, която компанията обслужва. Общият обем на инвестираните средства за покриване на щетите от кражби и посегателства над съоръжения на компанията намаля от 10 млн. лева през 2010 г. на 5,7 млн. лева миналата година.

 реклама