ЧЕЗ и Камарата на строителите продължават активното си сътрудничество

Двете страни обсъдиха съвместната си работа за подобряване състоянието на критичната инфраструктура в София
по статията работи: Елица Елефтерова
ЧЕЗ и Камарата на строителите продължават активното си сътрудничество
Снимка: ЧЕЗ

ЧЕЗ и Камарата на строителите в България (КСБ) обсъдиха днес възможностите за активни действия за подобряване състоянието на критичната инфраструктура в София. Двете страни се договориха да ускорят диалога, започнат на кръглата маса "Критичната енергийна инфраструктура на София – състояние и възможности за развитие”, която се проведе през февруари. Специално внимание бе отделено на възможностите за по-бързо разрешаване на казуса с изкупуването на енергийни съоръжения, изградени от предприемачи.

"Като компания, която осъзнава своя ангажимент пред обществото, бизнеса и икономиката на страната, ние не бихме искали да се превръщаме в тежест за инвеститорите в строителния бранш. Имаме желание и готовност да разрешим казуса с изкупуването на енергийните съоръжения в оптимално кратки срокове. Това може да стане, ако регулаторът увеличи обема на одобрените ни инвестиции до 151 млн. лева средногодишно", каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Основната причина за забавеното изкупуване на енергийни съоръжения са недостатъчните инвестиции, които регулаторът одобрява на ЧЕЗ в последните години. През настоящата ценова година от юли 2011 г. до юли 2012 г. ЧЕЗ получи одобрение да вложи 111 млн. лева, от които 40 млн. лева са заделени за изкупуване на съоръжения. През следващата ценова година (2012-2013) компанията иска да вложи 60 млн. лева за изкупуване на 40% от съоръженията, изградени от предприемачи, в случай че получи одобрение от регулатора да инвестира общо 151 млн. лева в електроразпределителната мрежа на Западна България.

На срещата ЧЕЗ бе представена от Петър Докладал, регионален мениджър на компанията за България и Стефан Апостолов, изпълнителен директор на "ЧЕЗ Разпределение България”. От страна на Камарата на строителите в България участие взеха председателят Светослав Глосов, заместник-председателят Венелин Терзиев, изпълнителният директор Иван Бойков и Николай Станков - председател на областното представителство в София-град.

 реклама