Френско-българската търговска камара направи дарение на училище "Луи Брайл"

Събитието се проведе в сградата на училището, където гостите имаха възможност да разгледат обновените класни стаи и игротека и да видят как незрящите деца си служат с новите брайлови машини
по статията работи: Ралица Стоянова

Днес на официална церемония беше представено дарението на Френско-българската търговска камара в полза на учениците от СОУ за деца с нарушено зрение "Луи Брайл”. Събитието се проведе в сградата на училището, където гостите имаха възможност да разгледат обновените класни стаи и игротека и да видят как незрящите деца си служат с новите брайлови машини.

Френско-българската търговска камара научава за нуждите на училището от информация в публичното пространство и решава да поеме инициатива за набиране на средства сред членовете си. Организирана е благотворителна кампания и с помощта на събраните средства се обзавеждат пет класни стаи, закупуват се брайлови машини, изцяло се обновява игротеката, като се обзавежда с меки играчки, велоаргометър и бягаща пътека.

Официални гости на церемонията бяха посланикът на Франция в България Н.Пр. г-н Филип Отие, председателят на Френско-българската търговска камара г-н Патрик Фавр, и членове на управителния съвет на Френско-българската търговска камара.

 Церемонията бе открита от заместник-директора на училището г-н Любомир Велков, който разказа историята на дарението. След това директорът на училището г-жа Елка Белокапова официално връчи свидетелство за направено дарение на председателя на ФБТК г-н Патрик Фавр. "Дарението на Френско-българската търговска камара ще позволи на децата да се учат в една по-приятна и съобразена с нуждите им среда, което не само ще им донесе радост, но и ще допринесе за по-нататъшното развитие на техните таланти”, заяви г-жа Белокапова.

"Изключително щастлив съм, че сътрудничеството между френския и българския бизнес роди тази красива инициатива. Убеден съм, че направените от нас дарения наистина ще бъдат от полза за децата. Френско-българската търговска камара смята да продължи инициативата и занапред”, заяви г-н Патрик Фавр.

 Посланикът на Франция Н.Пр. г-н Филип Отие изрази задоволството си от този положителен резултат от търговското партньорство между Франция и България.

"Много радостен съм да съм сред вас, още повече че семейството ми и семейството на Луи Брайл имат общ корен, а и жена ми е офталмолог. Поздравявам Френско-българската търговска камара за динамиката им. Сигурен съм, че инициативата ще бъде продължена”, подчерта той.

След официалната церемония, гостите на събитието бяха поканени на обиколка из класните стаи, видяха новата игротека и присъстваха на демонстрация на работа с брайлова машина.

За Френско-българската търговска камара:

Френско-българската търговска камара е създадена в края на 2004 г. и е член на Съюза на френските търговски и индустриални камари в чужбина. Тя e съставена от 140 члена, между които най-големите френски и франкофонски фирми в България, а също така и български фирми, които особено активно работят във Франция.

За СОУ за деца с нарушено зрение "Луи Брайл”:

Училището за деца с нарушeно зрение в София е специално държавно училище от интернатен тип. В него живеят  и се обучават слепи и слабовиждащи деца от София и цялата страна на възраст от 6 до 18 години.

Училището се гордее с постиженията на възпитаниците си в областта на изкуствата и на спорта и притежава множество купи от различни състезания, турнири и олимпиади.

 

 реклама