Фонд на Пайъниър Инвестмънтс с над 18% доходност от началото на годината

Доброто представяне на фонда се дължи на инвестициите му в Русия, Турция, Полша, Чехия и Израел
по статията работи: Нели Минчева
Фонд на Пайъниър Инвестмънтс с над 18% доходност от началото на годината
Снимка: UniCredit Bulbank

Един от фондовете на Пайъниър Инвестмънтс – "Акции на развиваща се Европа и Средиземноморски регион" реализира една от най-високите доходности от началото на година от колективните инвестиционни схеми, предлагани в България – 18.26%.

Доброто представяне на фонда се дължи на инвестициите му в Русия, Турция, Полша, Чехия и Израел. От началото на 2012 г. турският индекс ISE 100 се е повишил с 18.56%, полският бенчмарк WSE WIG – с 9.7%, а чешкият и руският капиталов пазар са започнали годината с ръст от над 10%.

"Настроенията на капиталовите пазари през 2012 г. определено се подобриха", коментира Явор Ачев, мениджър за България на Пайъниър Инвестмънтс. Според него основната причина за оптимизма са изключително добрите финансови резултати на водещи компании, както и напредъка за решаването на дълговата криза в еврозоната.

С изключително добро представяне е и "Американски фонд Пайъниър". Той отбеляза доходност от 25.64% за последните шест месеца. По този начин беше преодолян спадът на пазарите от средата на 2011 г. "Американски фонд Пайъниър" е третият най-стар взаимен фонд в света, както и един от първите предлагани в България. Фондовете "Пайъниър" се предлагат в България чрез клоновата мрежа на УниКредит Булбанк. Фондът също така получи и потвърждение на своя рейтинг ААА за управление на активи от Standard and Poor’s - най-високият рейтинг за управление на активи в света.

С активи под управление от 190 млн. лв. към 31 януари 2012 г. и пазарен дял от 27%  УниКредит Булбанк и Пайъниър Инвестмънтс запазват лидерската си позиция на пазара на колективните инвестиционни схеми, публично предлагани в България.

"През тази година очакваме възстановяване на интереса на инвеститорите към по-рискови активи, както и към инвестиции в суровини като защитно средство при евентуално нарастване на инфлацията", смята още Явор Ачев.

Той обясни, че преди всичко внимателно се следи ситуацията около решаването на проблема с гръцкия дълг, както и системните рискове, които остават в икономиката.

Заради волатилните движение на капиталови пазари още през 2010 г. Пайъниър предостави възможност на клиентите си да инвестират във фондовете на управляващото дружество чрез Спестовен план Pioneer. Този продукт дава възможност за избор на месечна вноска, която започва от 20 евро. Според експертите именно чрез инвестирането на малки суми, но редовно се намалява ефекта от пазарната колебливост.

Предупреждение за риск (Disclaimer): Не е препоръка за вземане на инвестиционно решение. Стойността на дяловете на фондовете и доходът от тях могат да се понижат. Печалбата не е гарантирана и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите в договорните фондове не са гарантирани от гаранциония фонд, създаден от държавата, или с друг вид гаранция. Бъдещите резултати от дейността на договорните фондове не са задължително свързани с резултатите от предходни периоди.

 реклама