Фонд за иновации в културата стартира с подкрепата на Мтел

Мтел ще участва както в управлението на средствата във фонда, така и в дискусиите около моделите за управление на културни проекти
по статията работи: Данаил Казаков
Фонд за иновации в културата стартира с подкрепата на Мтел

За пръв път в България ще стартира работа на Фонд за иновации в културната сфера. Фондът ще работи с подкрепата на Мтел и ще фокусира дейността си върху съвременното изкуство и култура. Проектът е дълготрайно партньорство между бизнеса и местната власт, като ролята на компанията ще мине отвъд даряването на средства.

Мтел ще участва както в управлението на средствата във фонда, така и в дискусиите около моделите за управление на културни проекти. Успоредно с бизнеса и местната власт във фонда и разпределението на средствата в него ще участват творци и граждански организации от София.

"Създаването на Фонда е експеримент и с това нашият град показва, че не се страхува да експериментира. Само смелостта за промяна може да доведе до новаторски решения и положителни промени. Вярваме, че фондът ще се превърне в лаборатория за иновации, място за артистични експерименти и креативни решения, а с тях ще допринесе и за икономическото развитие на градовете и регионите", коментира Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" в Мобилтел.

Фондът ще отделя процент от набраните годишни средства за капитализация, а с останалите планира да финансира проекти, избрани на конкурсен принцип в сферата на съвременното изкуство и артистични иновации. Фондът се администрира от "Асоциация за развитие на София". Приоритетите и програмите на Фонда се подготвят от Консултативен съвет.

За Telekom Austria Group: Telekom Austria Group се търгува на Виенската стокова борса от ноември 2000 година. Групата е водещ телекомуникационен доставчик в Централна и Източна Европа с повече от 24 милиона клиенти на всички пазари, на които оперира. Към момента TAG оперира в осем държави: Австрия (А1), Словения (Si.mobil), Хърватия (Vipnet), Сърбия и Македония (Vip operator), България (Мобилтел), Беларус (velcom) и Лихтенщайн (mobilkom Liechtenstein). Общият пазар на осемте държави обхваща около 41 милиона жители. В края на 2012 година общите приходи на групата са били 4,33 милиарда евро.

За Мобилтел: Мобилтел е водеща компания на пазара на телекомуникации в България, част от Telekom Austria Group. Днес телекомът с пазарен дял от 39% предоставя своите услуги на над 4,2 милиона клиенти. Компанията има важна роля като двигател на икономиката и обществото с инвестиции, надхвърлящи 2,5 милиарда лева от основаването си през 1995 година. След придобиването на два от най-големите фиксирани оператори в страната през 2011 година, компанията се превърна в цялостен телеком доставчик. Телекомът предоставя на своите клиенти мобилни и фиксирани услуги, високоскоростен интернет и цифрова телевизия.

 реклама