Ученици конкурират истинските мениджъри на изложението ТФ "Фест" в Пловдив

Над 700 младежи окупираха палата 7 на Международен панаир Пловдив, за да представят своите фирми
по статията работи: Елица Елефтерова
Ученици конкурират истинските мениджъри на изложението ТФ "Фест" в Пловдив
Снимка: Пловдивски панаир

С бизнес проекти, дизайн на експозиции и атрактивни презентации ученици конкурират истинските мениджъри на Международния панаир  на тренировъчните фирми ТФ ФЕСТ 2012. 720 младежи от България, Австрия, Румъния и Черна гора участват в изложението, което се провежда в Международен панаир Пловдив на 19 и 20 април. Сред 108-те тренировъчни фирми има 13 банки, застрахователни дружества, предприятия, които предлагат имоти, автомобили, козметика, бижутерия, хранителни продукти, сладкарски изделия, туристически пакети, модни облекла, грим и прически, озеленяване, мебели и дърворезба, строителни материали, разнообразни продукти  и услуги. За първи път се представят и студенти от Нов български университет.

Тренировъчните фирми в България са 258, а 47% от тях работят по задължителна учебна програма, подчерта Дария Маврудиева, директор на Центъра на учебно-тренировъчните фирми, който организира проявата. Това е форма на интегрирано обучение по роден и чужд език, икономика, компютърни и административни умения, мениджмънт, обясни тя на пресконференция преди откриването на ТФ ФЕСТ 2012.

"Изложението на тренировъчните фирми вече може сериозно да се конкурира и с най-големите прояви в Международен панаир Пловдив. Енергията, креативността, амбицията за успех, които демонстрират истинските фирми, присъстват и тук", заяви в своето приветствие Иван Соколов, главен директор на националния изложбен център, който е партньор на проявата. ТФ ФЕСТ  е силен  с идеите и ентусиазма на хората, които утре ще управляват икономиката, подчерта той. Форумът е част от проекта "Мост между училището и бизнеса”.

Младите предприемачи ще демонстрират своите умения в 14 конкурса. За първи път ще се проведе състезание за защита на интелектуалната собственост в рамките на ЕС, организирано от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Центъра на учебно-тренировъчните фирми. Целта е младите хора да се научат да работят в европейски измерения и да защитават в рамките на Общността това, което предлагат на пазара, обясни Дария Маврудиева. Новост е и надпреварата за  интернет страница по идея на Висшето училище по застраховане и финанси.

В програмата отново присъстват традиционните конкурси за най-оригинален щанд, най-добър екип, най-интересен каталог, най-ефектни рекламни материали, най-атрактивна презентация, социално отговорен бизнес и други дейности. Ще бъдат избрани Мис и Мистър ТФ ФЕСТ 2012.

Таблет ще получи победителят в конкурса за най-убедително и въздействащо очертан профил на атрактивния и ефективен предприемач, който също е новост за изложението. Това е инициатива на Европейския колеж по икономика и управление. Идеята е много добра и ще се развива в следващите издания на ТФ ФЕСТ, коментира Дария Маврудиева.

За тази награда могат да се борят и участниците в ІV Панорама на професионалното образование, която ще се състои на 20 април 2012 г. в Международен панаир Пловдив. В редица състезания учениците ще покажат знания, умения и компетентност, които не отстъпват на работещите, заяви Емилия Вълчовска, началник на отдел "Професионално образование и обучение" в Министерството на образованието, младежта и науката, което организира форума.

555 средношколци  от 212 професионални гимназии ще се представят в конкурсите за най-добра бизнес идея, приложна електроника, дизайн и десениране на текстил, хлебарство и сладкарство, готварство, сервитьорство, строителство, озеленяване и цветарство, производство на мебели и дърворезба.  Ревю спектакъл ще покаже модните колекции на млади дизайнери, прически и грим В други градове на страната по същото време ще има състезания за счетоводители, автомонтьори и шофьори, фермери, техници,  преглед за изследователи "Енергетика, икономика и математическо моделиране” и горски многобой.

Бъдещите готвачи и сладкари ще се изявяват наред с утвърдени майстори по време на турнирите за Националната кулинарна купа на България, които ще се проведат на 20 и 21 март в Международен панаир Пловдив.

Панорамата  разширява връзките между средното образование, бизнеса  и висшите училища  в България, затова е подкрепена от много фирми, университети и браншови сдружения, обобщи Емилия Вълчовска.

 

 реклама