Усъвършенстван анализ в реално време: Моментът е сега

За да извлече ползи от това, индустрията създава нови инструменти и техники, с които да обработва и трансформира най-различните и големи като количества данни
по статията работи: Данаил Казаков
Усъвършенстван анализ в реално време: Моментът е сега

Пазарът на Big Data технологии и услуги се очаква да нараства с 27 процента на година до 2017 г. като достигне до $32.4 милиарда1. Водещият източник на това нарастване се задвижва от огромните количества данни, идващи от свързани устройства, съставляващи Интернет на нещата (Internet of Things (IoT)), които се очаква да се увеличат до 30 милиарда до 20202 година. IoT създава нови бизнес предизвикателства, с огромно съхранение на структурирана и неструктурирана информация, която се превръща в новата реалност за много организации.

За да извлече ползи от това, индустрията създава нови инструменти и техники, с които да обработва и трансформира най-различните и големи като количества данни. Появиха се решения както с традиционните аналитични решения, така и сред нови рамки като Apache™ Hadoop*, които осигуряват изчислителни способности в паметта, където данните се съхраняват предимно в паметта, а не в традиционните хард дискове. Тези бази данни и аналитични решения в паметта позволяват значителни придобивки по производителността чрез анализирането на комплексни и разнообразни набори от данни за секунди или минути, а не за часове и дни, предоставяйки изводи в реално време.

Днес, аналитичните решения в паметта (in-memory) могат да позволят на организациите да "отключат" неподозирана досега информация в рамките на секунди, осигурявайки им нова intelligence за вземане на бързи решения и по-добро настройване на продуктите и услугите според нуждите на клиента. Тази способност да се провежда анализ в реално време на най-различна по вид информация е истинската възвращаемост от Big Data (Големите данни).

Какво представлява усъвършенстваният анализ в реално време?

Днес, организациите рядко могат да си позволят лукса да съхраняват и анализират данни по даден въпрос за дни или дори за месеци. Това, че не се справят да идентифицират и анализират информацията в момента на нейното пристигане, може не само да възпрепятства способността на компанията да е на една крачка пред конкурентите, но и също така да генерира от десетки до стотици милиони долари в приходи, ако определени възможности биват идентифицирани навреме. Анализите осигуряват реален напредък при постигането на цел, разбиране в дълбочина на важни бизнес феномени и дават на мениджърите базирано на факти разбиране, чрез които те достигат отвъд интуицията си при вземането на решения. Новите аналитични решения в паметта, изградени върху скалируеми системи, като например, системи, базирани на процесорната фамилия Intel® Xeon® E7 v2, предоставя изводи в реално време чрез анализ на данни в паметта, а не достъпват данните от традиционите хард дискове. Всъщност, има някои скорошни примери за до 148 пъти по-бърз анализ3 използвайки аналитични решения в паметта, в сравнение с решенията, базирани на дискове.

Ето и някои от случаите, в които усъвършенстваният анализ в реално време е жизнено важен за много индустрии.

Финансови услуги

За индустрията на финансовите услуги, стойността е в мигновеното съпоставяне на данни през различни вектори, за да се извлекат проницателни обобщения. За прихващането на измами, една финансова институция може да сравни типичните изхарчени обеми, видовете на покупките и местата на покупките в реално време и бързо да отбележи навиците, които се различават от нормалните дейности. Една институция също така може да разгледа моделите при харчене, които обикновено са индикация за измама, като големи покупки на бижута или електроника - само минути след тест с по-малка покупка.

Здравеопазаване

В здравеопазването, анализът в реално време е от важно значение в тази изключително важна среда. Например:

  • ICU, където диагностиката разчита на почти мигновеното анализиране на данните на пациента от множество монитори и устройства.
  • Аптеките се нуждаят от платформа, която може да анализира входящата информация за пациента, спрямо медицинския картон, за да се осигури подходящата доза и и прием на лекарството.

Търговия на дребно

Търговците на дребно, които следят отблизо цените на конкурентните продукти, знаят предимствата на анализа в реално време: силно увеличаване на продажби и по-добро преживяване за клиентите. Анализите с висока скорост, обаче, изискват употребата на огромни количества от данни и обработка на данни в реално време, за да се изпълнят следните задания:

  • Да се придобие конкурентноспособна intelligenceна продуктово ниво.
  • Да се взимат решения в реално време на базата на данни, асортимент и инвентар.
  • Да се улавя и обработва информация от източници като движение на цените, социални медии, маркетинг, продажби и поддръжка.
  • Увеличаване на печалбите, маржините и пазарните дялове

Защо In-Memory е важен за анализите в реално време

Вместо да се обработват данни, съхранявани на физически дискове, анализът в паметта е жизнено важен подход при справки с целия набор от данни, когато той се намира в главната памет на компютъра. Това води до много намалено време за отговор на запитванията за справки, позволявайки на Business Intelligence (БИ) и аналитичните приложения да поддържат по-бързи бизнес решения.

БИ и аналитичните приложения от дълго време поддържат съхранението на данни в главната памет с много терабайти (ТВ) на адресируема памет, което е направило възможно съхранението на големи количества данни като цял "склад" от данни или "тържище" за данни в главната памет на компютъра.

В допълнение към предоставянето на отговори на справки за невероятно кратко време, анализът в паметта може да намали или елиминира нуждата от индексирането на данни и съхранението на предварително събрани данни в онлайн аналитичен процес (OLAP) в кубчета или агрегатни таблици. Очаква се, че Business Intelligence и приложенията за анализ, вградени в паметта, традиционните "складове" за данни, може постепенно да бъдат използвани само за неактивни или не толкова чести запитвания.

Поддръжка на анализиране на Големи данни, пик в индустрията чрез Intel

Способността да се съхраняват и анализират големи обеми от данни от различни видове, обещава продължителни възможности за бизнеса, академичните институции и правителствените агенции.

Процесорната фамилия Intel® Xeon® E7 v2 посреща тази нужда, като предлага производителност, която е в крак с темпото на бизнеса днес, заедно със възможностите за мащабиране, да се управлява виртуално всякаква работа, надеждност, наличност и осигуравяне на услуги за максимума на системата при работен режим. Процесорната фамилия Intel Xeon E7 v2 също така има три пъти по-голям капацитет на паметта в сравнение с предишни версии и четири пъти по-голям що се отнася до I/O. Организациите, които използват решения с платформи, базирани на процесорната фамилия Intel Xeon E7 v2, могат вече да осъзнаят пълния потенциал на данните си и да провеждат дейности по-ефективно, при по-ниски разходи и да отговарят по-бързо на търсенето от страна на клиентите си.

 реклама