Уникална шоколадова скулптура на търг на благотворителния базар на IWC

Произведението на Стефан Льору е вероятно най-оригиналният коледен подарък, който можете да купите в София тази година за любимия човек
по статията работи: Теодора Пенева
Уникална шоколадова скулптура на търг на благотворителния базар на IWC
Снимка: Пуратос България

Посолството на Белгия в София и фирмата "Пуратос България” дари уникална 15 кг шоколадова скулптура за благотворителен търг на Коледния базар на Международния женски клуб в София. Шоколадовата скулптура, създадена от майстора-шоколатиер Стефан Льору, представлява вероятно най-изключителния и оригинален коледен подарък, който можете да купите в София през тази година за любимия човек.

Експонатът  съдържа флорални препратки, като бамбукова  пръчка и цвят от далия. Тя е изработена по време на демонстрация на извайване  на фигура от шоколад в "Хилтън" по повод на Седмата белгийски  седмица в София. Скулптурата  е изработен изцяло от черен шоколад, с 55% съдържание на какао, и бял шоколад. Шоколадът от марката "Belcolade" е продукт за професионална употреба, произведен от белгийската компания Пуратос, която също присъства в България.

Подготовката  за изпълнението на скулптурата отне два дни на майстора-шоколатиер Стефан Льору. "Това може да не звучи като много работа", коментира г-н Льору, "Но това не би било възможно да се направи, без 30 години професионален опит”.

Автобиографията на г-н Льору наистина изглежда много впечатляваща. Като производител на паста, той е обявен за "Най-добър занаятчия на Франция" и подгласник на световния шампион на Световното първенство по Сладкарство през 2004 г. в Лас Вегас. Пак в Лас Вегас, през 2002 г. той печели награда за "Най-добра шоколадова торта". От 1996 г. до 1997 г. той е бил шеф на отдела за сладкиши на луксозния производител на шоколад Пиер Марколини в Брюксел. В момента работи за Belcolade и преподава във Френското Национално Висше Училище по Сладкарство в Исинжо.

 реклама