Ултрамаратонът „1000km Balkan Charity Challenge“ прекосява страната ни за трети път

Маратонът започна от централата на UniCredit Tiriac на 1 ноември в Букурещ
по статията работи: Симеон Досев
Ултрамаратонът „1000km Balkan Charity Challenge“ прекосява страната ни за трети път

Благотворителният ултрамаратон "1000km Balkan Charity Challenge" прекосява страната ни за трети път тази година. Трасето с дължина 1050 км. се намира на територията на България и Румъния и на два пъти пресича р. Дунав и Стара планина по различни пътища. Абсолютната разлика във височината е 3500 метра. Първите четири дни (160 км. на ден) преминават в каране на велосипед, а следващите седем – в тичане (по 60 км. на ден).

Маратонът започна от централата на UniCredit Tiriac на 1 ноември в Букурещ в 7:30 часа. Там ще бъде и финалът на 11 ноември около 17:00 часа. Маратонците ще стигнат до София (пл. Света Неделя – пред централата на УниКредит Булбанк) около 16:00 часа на 4 ноември и ще потеглят обратно към Букурещ от същото място на другия ден в 8:00 часа. Инициативата "1000km Balkan Charity Challenge" събра близо 42 000 евро през миналата година и над 65 000 евро общо за двете години, откакто се провежда. Ултрамаратонът беше отличен сред 10-те най-важни социални проекти за Румъния и е дадена като пример за проект със социално въздействие от Global Contact Initiative на ООН. Интересен факт е, че минималната сума, с която се е включил всеки участник или доброволец, е 150 евро. Частни лица и компании се насърчават да даряват по избор от 24-те социални проекта.

Даренията се извършат лесно и по сигурен начин чрез системата за електронно плащане на официалния уеб сайт на събитието http://www.1000balkan.com. Ден преди началото на ултрамаратона са събрани 4 000 евро от близо 100 дарители. Етапите на "1000km Balkan Charity Challenge" могат да бъдат проследявани на Facebook страницата на 1000 Balkan. Всеки ден ще бъдат публикувани снимки, клипове, а сметките ще се обновяват редовно.

Всеки, който има желание да се присъедини, трябва да се регистрира на уеб страницата и да избере определена цел или благотворителна акция. Основни спонсори на инициативата "1000km Balkan Charity Challenge" са UniCredit Tiriac Bank, UniCredit Bulbank, EuroIns, Petrom, Spetema, Lidl и Diplomat Plaza. Събитието се подкрепя още от UniCredit Leasing, UniCredit Consumer Financing, Decathlon, IsoStar, Toyota, 3M, CityGrill, Dacris, Aventuria, Superfit, Mos on Roata, Stepsss, Detelina, La Fantana, SoftPress, Gingk.Org и др.

След успеха от последните 2 години "1000km Balkan Charity Challenge" се провежда за трети път между 1 и 11 ноември 2014 г. Поставените цели за тази година са:

- Насърчаване на спортуване на открито като здравословен начин на живот;

- Промотиране на даряването за различни социални каузи. На уеб страницата www.1000balkan.com има платформа за набиране на средства за 20 румънски и 4 български проекта;

- Развитие на сътрудничеството с хора от различни държави в 11-дневното предизвикателство; - Подкрепа на зелена идея чрез засаждането на уникални, застрашени дървесни видове покрай пътя (гинко билоба и метасеквоя);

- Да даде възможност за тестване на лимита на човешкото тяло, ума и духа.

 реклама