УМБАЛ “Свети Георги” отчита положителен финансов резултат

През 2011 г. рязко се е увеличил относителният дял на клиниките и отделенията с положителен резултат при отчитане на приходи и разходи
по статията работи: Петър Чернев
УМБАЛ “Свети Георги” отчита положителен финансов резултат
Снимка: sxc.hu

УМБАЛ "Свети Георги” отчете положителен финансов резултат за 2011 г. и намаляване на задълженията, обявиха от ръководството на лечебното заведение. През 2011 г. рязко се е увеличил относителният дял на клиниките и отделенията с положителен резултат при отчитане на приходи и разходи. В сравнение с 2010 г., когато положителен резултат са имали само 11 клиники и отделения, сега броят на болничните звена с добър финансов резултат е 22.

От ръководството на лечебното заведение обясниха, че това се дължи главно на въведения коефициент на ефективност при разпределение на средствата от изпълнение на клинични пътеки по звена. Както и на новите мерки за реорганизация и вътрешни правила за пряко участие на персонала в управлението на процесите за формиране на приходите и средствата за работна заплата.

Основни обективни пречки за постигане на още по-добри финансови резултати са промяната в режима на осигуряването на лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания, определен с Наредба №34 на МЗ и въвеждането на нова методика за субсидиране от МЗ на държавнорегулирани дейности. Такива са оказването на спешна медицинска помощ и интензивното лечение, чието финансиране бе ограничено без да се взема предвид броят на реално преминалите болни през спешните отделения и леглата за интензивно лечение, обясняват финансистите на УМБАЛ "Свети Георги”.

Така например, промяната в нормативната уредба за осигуряването на онкопрепаратите наложи от месец юни 2011 г. болницата самостоятелно да възлага доставки и да осигурява от т. нар. "скъпоструващи лекарства” за пациенти със злокачествени заболявания, което на практика представлява над 1,5 млн. лв. нови задължения за лечебното заведение. Увеличаването в дълга в този случай се дължи на необходимостта от предварително доставяне и закупуване на онкопрепарати със собствени средства на дружеството, като заплащането на стойността им от бюджета се извършва едва след прилагане на лекарствата и отчитане на проведената лекарствена терапия.

Отчетите на държавното лечебно заведение показват, че от 2009 г. досега лечебното заведение не е получавало допълнителна субсидия от Министерството на здравеопазването за покриване на просрочените си задължения. А общото намаление в размера на полученото финансиране от НЗОК за периода на последните 2 години е около 5,5 млн. лв., което според ръководството на лечебното заведение е показателно за водената от него добра финансова политика.

Освен намаляването на размера на просрочените задължения, основна задача пред ръководството на болницата е и намиране на достатъчно средства за инвестиции в материално-техническата база. Последното е продиктувано главно от обстоятелството, че през 2009 и 2010 г. почти не са били извършвани ремонти на сградния фонд и в двете бази на държавната болница.

Това е и причината през 2011 г. да зачестят случаите на предписания от контролните органи за обновяване на материалната база с цел спазване на санитарно-хигиенните норми и противопожарна охрана. Друга важна причина за търсене на допълнителни средства за инвестиции е фактът, че през 2010 г. бяха въведени новите медицински стандарти. Лечебното заведение трябва стриктно да ги следва, тъй като от него се очаква да осигурява най-високото ІІІ-о ниво на компетентност в медицинската помощ за нуждите на населението от Южен Централен район, заявиха от ръководството на държаваната болница.

От там поясниха, че с премерени инвестиции се постига не само намаляване на разходите на дружеството – например чрез изпълнение на енергоефективни мероприятия, но се гарантират и приходи от въвеждане на нови рентабилни методи и технологии в осъществяването на медицнската помощ. Същевременно с това се поддържа високо качество на лечебния процесс, т. е. предстоящите инвестиции в модернизация на материално-техническата база неминуемо ще доведат до намаляване на нивото общите задължения на УМБАЛ "Свети Георги”, категорични са от здравното заведение.

Въпреки ограниченото финансиране, ръководството на болницата откри възможности за увеличаване на алтернативните източници за финансиране. Единият е заплащане на медицински дейности и услуги извън обхвата на дейността, заплащана от бюджета на НЗОК или от Републиканския бюджет. В резултат от предприетите огранизационни мерки се отчете повишаване на прихода от платени медицински услуги с 38 на сто.

Паралелно с това УМБАЛ "Свети Георги” привлече свежи капитали чрез успешно кандидатстване за средства от Европейските фондове. Предходната календарна година лечебното заведение се включи с проекти за няколко милиона лева по оперативни програми на ЕС. На стойност 6,7 млн. лева е проектът по ОП "Регионално развитие” за създаване на "Високотехнологичен център за образна диагностика на онкологични заболявания”.

Апаратура за близо 2,8 млн. ще бъде закупена по проект по ОП "Развитие на конкурентноспособността на българските предприятия 2007 – 2013” за създаването на "Интегрален център за хирургично лечение на тумори и травми” с уникална и иновативна за страната медицинска аппаратура. Още 348 хил. лева постъпват по проект "Развитие на човешкия капитал” по програма на Агенцията по заетостта, очакват се и 205 хил. лв. по проект за нова операционна зала за ендоскопска хирургия, финансиран от Японското правителство.

Болницата има амбициите и през 2012 г. да разработва и кандидатства за спечелване на нови проекти. По този начин ще продължи тенденцията за набиране на средства за капиталови вложения посредством програми за безвъзмездно финансиране от международни фондове и фондове на ЕС. Успоредно с това ръководството на УМБАЛ "Свети Георги” си поставя за цел извършването на редица инвестиции в лечебното заведение.

 реклама