Турция е новият член на европейските организации за стандартизация

Страната ще бъде в по-добра позиция, за да участва пълноценно в единния европейски пазар
по статията работи: Нели Минчева
Турция е новият член на европейските организации за стандартизация
Снимка: TSE

Европейският комитет за стандартизация (CEN) и Европейския комитет за стандартизация в електротехническата област (CENELEC) реши да приеме за пълноправен член Турския институт за стандартизация (ТSЕ), считано от 1 януари 2012 г. Това е важна стъпка към участието на Турция в единния европейски пазар.
 
ТSЕ е в тясно сътрудничество със CEN и CENELEC от няколко години, като през януари 2008 г. стана афилиран член на двете организации.
 
След присъединяването на ТSЕ CEN и CENELEC ще имат национални членове в 32 европейски страни, които обхващат над 590 милиона потребители.
 
Елена Сантяго, генерален директор на Центъра за управление на CEN CENELEC обясни значението на членството на ТSЕ в CEN и CENELEC, като подчерта:

"Присъединяването на Турския институт за стандартизация като пълноправен член на CEN и CENELEC е много положително и важно постижение както за Турция, така и за европейската система за стандартизация. Това означава, че Турция ще бъде в по-добра позиция, за да участва пълноценно в единния европейски пазар, като има ясен ангажимент за приемане на европейските стандарти и премахването на всички противоречащи национални стандарти."

 реклама