Ти Би Ай Банк започва кредитиране по оперативна програма "Рибарство"

Инициативата е изцяло насочена към малките и средни предприятия в сектора
по статията работи: Теодора Пенева
Ти Би Ай Банк започва кредитиране по оперативна програма "Рибарство"
Снимка: ИАРА

Ти Би Ай Банк започва кредитиране по оперативна програма "Рибарство” при много атрактивни условия. Инициативата е насочена изцяло към финансиране на проекти за малки и средни предприятия в сектор "рибарство” и "развързва” ръцете на бизнеса за нови производства и модернизации.

Преди седмица TBI Bank подписа споразумение с Националния гаранционен фонд  по програмата  "Рибарство”, която предоставя финансиране в подкрепа на българските фирми. Кредитите са предназначени за инвестиционни и оборотни средства със срок до 10 години. Лихвите ще бъдат по-ниски от пазарните нива, максималният лихвен процент е 7.5%. Банката предоставя и облекчени условия за  обслужване, по-малък размер на обезпечение по тези заеми, както и улеснени процедури за кандидатстване. Фондът гарантира 80% от размера на кредита,  а това прави ресурса достъпен и за по-малките фирми, които не могат да предложат необходимото обезпечение.

"Кредитите ще бъдат предназначени за микро, малки и средни предприятия от сектора на рибарството. Парите ще се разпределят в зависимост от техните нужди и предвижданите от тях инвестиции за модернизация и устойчиво развитие през следващите  години. Максималната сума по гаранциите за един кредитополучател или свързани с него лица, без значение по колко броя кредити  е 1.5 млн. лв. за микро и малките предприятия, а за средните достига до 3 млн. лв.”, обясни Георги Лилянов, ръководител отдел "Малък и среден бизнес” в TBI Bank.

От кредитиране по програмата могат да се възползват всички представители на малкия и среден бизнес в страната, както и начинаещи фирми в сектора "рибарство и аквакултури” за производствени инвестиции в аквакултурата,  риболов във вътрешни водоеми, преработка и продажба на продукти от риболов, инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, инвестиции на борда на риболовните кораби.

Интересът на бизнеса към новите кредити по гаранционната програма е сериозен. Само седмица след старта на програмата, TBI Bank вече има сключени сделки за реализация на проекти с инвестиционна цел в сектора на аквакултурите.

 реклама