Технологии за здравето на почвата показват на „Агра 2017“

Тя ще се проведе от 22 до 26 февруари в Международен панаир Пловдив
по статията работи: biznews.bg
Технологии за здравето на почвата показват на „Агра 2017“

Технологии за здравето на почвата са новата линия, която се откроява на Международната селскостопанска изложба "Агра 2017". Тя ще се проведе от 22 до 26 февруари в Международен панаир Пловдив. 
Как фермерите да намалят разходите си и времето за работа на полето – на този въпрос дава отговор технологията No-Till, чрез която се копират естествените процеси в природата. При нея няма обработка на почвата, като оран и разчистване на стърнищата, а земята се регенерира. 
"Агримат" представят директни сеялки за прилагане на технологията No-Till. С нея е съобразена и серия сеялки, които се справят с растителните остатъци, прецизно поставят семената и торовете. Към колекцията са добавени и хедъри, с чиято помощ в комбайна влиза само зърно, а сламата остава навън. Те дават възможност на фермерите да жънат 10-15 дни по-рано от обичайното и по-бързо да засеят втора култура, поясниха от "Агримат". 
Грижата за околната среда е в основата на нови системи за защита от слана и на уникалното оръдие срещу градушки, които демонстрира фирма "Сорс". Оръдието работи не с химикали, а с шокови вълни, затова е безвредно и безопасно. Системите за защита от слана са с намалена консумацията на газ. И двата уреда имат сензори за "умно" действие според обстановката.
Силата на природата се използва и в торовете, които стимулират естествения имунитет на растенията. Пример за това е една от световните новости на "Агра 2017" - многофункционалните листни торове на Научно-изследователския и технологичен център по земеделие "Плантис". Те значително намалява количеството на използваните хербициди.
Модерен начин за предпазване от болести и паразити е приложен при слънчогледовите хибриди, които представя "Пионер семена България" и също са световна иновация. В тях са запазени гените, които дават устойчивост. 
И ако технологиите за здравето на почвата гарантират чистотата на селскостопанските продукти, други решения запазват тяхното качество до момента, когато ще стигнат до трапезата. За първи път у нас фирма "Сорс" показва модули за съхранение, които удължават живота на суровините много повече в сравнение с обичайните методи, намаляват загубата на тегло, спират вредните UV лъчи и праха. Електронна сортировъчна линия за плодовете и зеленчуците по цвят и диаметър със защита срещу нараняване е европейската новост в експозицията на "Санидас", Гърция. 
"Агра 2017" демонстрира още много авангардни технологии и техника за селското стопанство, оборудване и инвентар за различен тип ферми, нови сортове растения и породи животни, торове и препарати. Секцията "БиоАгра" е посветена на органичното растениевъдство и животновъдство. 
"Агра" отново е част от единствения на Балканите мегафорум за агробизнес, вино, храни и туризъм. Той включва още пет изложения: за лозарство и винарство "Винария", за хранителната индустрия "Фудтех", "Вкусове от Италия", "Хорека Пловдив" за ресторантско и хотелско оборудване, "Апи България" за пчеларство.

 реклама