ТВЕЛ, горивната компания на "Росатом", увеличи чистата си печалба с 50% за 2013 г., достигайки 23 млрд. рубли  2

Според финансовия отчет още, приходите на компанията през 2013 г. са се увеличили с 8% и достигат 137,45 млрд. рубли
по статията работи: Данаил Казаков
ТВЕЛ, горивната компания на "Росатом", увеличи чистата си печалба с 50% за 2013 г., достигайки 23 млрд. рубли

Горивната компания ТВЕЛ, част от руската държавна корпорация "Росатом", увеличи чистата си печалба с 50%, достигайки 23,1 млрд. рубли. Това става ясно от годишния финансов отчет на компанията. Според Международните стандарти за финансова отчетност, реализираната през 2013 г. от ТВЕЛ чиста печалба е с 1,5 пъти по-висока от тази през 2012 г., когато беше 15,4 млрд. рубли. В същото време печалбата преди облагане с данъци е 30,1 млрд рубли, което е ръст с 40%.

Според финансовия отчет още, приходите на компанията през 2013 г. са се увеличили с 8% и достигат 137,45 млрд. рубли. Приходите на ТВЕЛ от реализация на ядрено гориво са нараснали с 9% и достигат 77,2 млрд рубли. От тях 45% (34,7 млрд. рубли) се формират от продажбите на ядрено гориво за атомните електроцентрали в Русия, 24% (18,8 млрд рубли) се падат на Националната атомна енергогенерираща компания "Енергоатом" (Украйна), а 31% (23,8 млрд рубли) са реализиран обем от доставките за централи на Areva NP (Германия), АЕЦ "Козлодуй" (България), АЕЦ "Пакш" (Унгария), CEZ (Чехия), Индия, Словенските електроцентрали, Fortum Power and Heat Oy (Финландия), LLC Battelle Energy Alliance (САЩ).

Приходите от услуги по конверсия и обогатяване на уран са намалели с 20,2%, до 17,35 млрд рубли, като около 78% от тази сума е съставена от услугите на "Техснабекспорт" и 7% - на държавна корпорация "Росатом".

По-рано ТВЕЛ публикува годишния си отчет за 2013 година, в който бяха дадени консолидирани данни по руските стандарти за счетоводна отчетност, които практически съвпадат с данните по Международните стандарти за финансова отчетност.

 

ТВЕЛ консолидира всички руски активи в сферата на производството на ядрено гориво, разделително-сублиматния комплекс, а също така производството на газови центрофуги и оборудването за тях. Единствен акционер в компанията е "Атоменергопром".

 

Горивната компания на "Росатом" ТВЕЛ влиза във вертикално интегрираната структура на руския атомен отрасъл. ТВЕЛ обединява производствените и научни активи за изработването на горивото, разделително-сублиматния комплекс, а също така предприятията за производство на газови центрофуги и оборудването за тях. ТВЕЛ е създадена за постигане на оптималната структура на управление на предприятията в първичния стадии на ядрено-горивния цикъл, а също така за повишаване на ефективността на работите и конкурентоспособността на глобалния пазар.

 реклама