Съюзът на пивоварите съчета традиции и бъдеще по време на Есенния бирен салон

Проф. Николай Овчаров представи артефакти от древността за възникването на пивопроизводството по нашите земи
по статията работи: Нели Минчева
Съюзът на пивоварите съчета традиции и бъдеще по време на Есенния бирен салон
Снимка: sxc.hu

Българската бира и пивопроизводство – от артефактите на древността до нанотехнологиите на съвременната наука бяха акцентите на традиционния Есенен бирен салон, организиран от Съюза на пивоварите в България. Събитието събра на едно място археологът проф. Николай Овчаров, посланика на Дания Н.Пр. Коре Янсон, бардът Васко Кръпката, диетологът проф. Донка Байкова, вицепрезидентът на Европейската асоциация на шеф-готвачите Ради Стамболов, писателят и председател на Бирената партия Жоро Гълов, много медии, топ мениджърите на пивоварните компании, представители на държавната администрация, научните среди, артистичната бохема и на дипломатически мисии.

"Присъствието ви тук тази вечер е още едно доказателство, че бирата е общоевропейската напитка на непринуденото общуване. Миналата седмица председателят на Европейската комисия г-н Барозу даде висока оценка на пивоварната индустрия, която има съществен принос към икономиката и социалните приоритети на страните от ЕС, формирайки в потребителите нова култура за умерена консумация. Българските пивовари са активни участници в тези процеси. Добавената стойност на бирената индустрия в страната се изчислява на 219 милиона лева, а приходите към бюджета – 297 милиона лева. Работната заетост в българските пивоварни е 3000 човека, а индиректната - в секторите на нашите доставчици, е над 8000 работни места”, коментира председателят на Съюза на пивоварите Рууд ван ден Ейнден.

Есенният бирен салон е част от тържествените инициативи, с които през тази година родните пивовари отбелязват три емблематични юбилея – 55 години българска пивоварна наука, 20 години Съюз на пивоварите в България и 130 години пивоварна индустрия в страната. По повод историята и традициите, известният познавач на древността проф. Николай Овчаров представи артефакти за приготвяне на пиво по нашите земи, които подкрепят тезата, че напитката е била позната отпреди близо 10 000 години, макар и в далеч по-примитивен вид от днешната бира.

В продължение на научните съобщения, проф. дтн Валентин Бъчваров – директор на Института по криобиология и хранителни технологии, представи качествата и полезните свойства на пивото при умерена консумация. Той обясни, че те се дължат най-вече на хранителните вещества на растителните суровини ечемичен малц и хмел, които заедно с бирената мая и водата, категоризират пивото като изцяло натурална напитка. Десетките изследвания, проведени от проф. Бъчваров и негови колеги върху ефекта от умерената консумация на бира, са убедително доказателство, че кехлибарената напитка може да бъде част от здравословния хранителен режим на хората над 18 години.

Тъмната бира е добър пример за тази констатация. Тя е по-плътна заради специалните тъмни малцове, което носи голяма наситеност на характерните за бирата антиоксиданти, полифеноли и флаваноиди, минерали, витамини от групата В, ресвиратрол. Тези качества правят тъмното пиво много подходящо за консумация през зимните месеци и все по-голям кръг потребители оценяват неговите плътни вкусове и аромати. По данни на Съюза на пивоварите традиционно в периода октомври – март консумацията на тъмни бири в страната заема около 10% , а годишният им пазарен дял е между 3 и 4%.

Съюзът на пивоварите в България е представителната организация на производителите на бира, малц и хмел в страната. Членове на сдружението са "Болярка ВТ” АД, "Загорка” АД, "Каменица”АД, "Карлсберг България” АД, "Ломско пиво”АД.

 реклама