Сътрудничество между PSA Peugeot Citroën и Toyota

PSA Peugeot Citroën и Toyota ще си сътрудничат в областта на лекотоварните автомобили в Европа
по статията работи: Петя Бързилска
Сътрудничество между PSA Peugeot Citroën и Toyota
Снимка: Peugeot

Днес, Toyota Motor Europe и PSA Peugeot Citroën подписаха ново споразумение за сътрудничество в сегмента на лекотоварните автомобили в Европа. PSA Peugeot Citroën ще доставя на Toyota автомобили със средни размери, които ще се продават в Европа с марката Toyota.

В първия етап от споразумението, от второто тримесечие на 2013 година, PSA Peugeot Citroën ще доставя лекотоварни автомобили от съществуващите си гами Peugeot Expert и Citroën Jumpy. Споразумението предвижда още сътрудничество във връзка с бъдещото поколение автомобили, които ще се произвеждат от PSA Peugeot Citroën. Очаква се сътрудничество да продължи и след 2020 година.

Предвижда се Toyota Motor Europe да участва директно в разработването и производствените инвестиции, свързани с това бъдещо поколение автомобили. Не се предвиждат нито придобиване на дялове, нито общо производство.

"Сегментът на лекотоварните автомобили е важен за нас на много европейски пазари:, заяви Дидие Лероа, генерален директор на Toyota Motor Europe. "Обединявайки усилията си с PSA Peugeot Citroën, ние предлагаме добро решение на лоялни ни клиенти, вследствие прекратените наскоро продажби на нашия модел Hiace. Вече имаме успешни съвместни разработки с PSA Peugeot Citroën в областта на малките автомобили. PSA Peugeot Citroën e един от водещите производители на лекотоварни автомобили в Европа и има солидна репутация по отношение на качеството и поливалентността им."

"Радваме се да обявим разширяването на периметъра на нашето плодотворно сътрудничество с Toyota. Това споразумение полага основите на ново поколение лекотоварни автомобили със средни размери, които ще представляват за двете компании конкурентноспособен продукт, предназначен за европейския пазар", добави Жан-Кристоф Кемар, Директор програми в PSA Peugeot Citroën.

Toyota

Toyota Motor Europe (TME) упражнява контрол над продажбите на автомобилите с марки Toyota и Lexus, на резервните части и аксесоарите, както и производството и инженеринговата дейност на Toyota в Европа. Toyota разполага с персонал от 94 000 души в Европа, където е инвестирала над 7 милиарда евро от 1990 година досега. Дейността на Toyota в Европа се развива чрез мрежа от 30 вносителя-дистрибутора и 9 производствени центъра. През 2011 година, Toyota е продала над 822 386 автомобила Toyota и Lexus в Европа. Повече информация ще намерите на интернет сайта www.toyota.eu

PSA Peugeot Citroën

Притежател на две световни марки, Peugeot et Citroën, Групата е продала 3,5 милиона автомобила в света през 2011 година, 42% от които извън Европа. Втори автомобилен производител в Европа, тя е реализирала оборот от 59,9 милиона евро за 2011 година. PSA Peugeot Citroën е представена в 160 страни. През миналата година, Групата е инвестирала над 2 милиарда евро за проучване и развитие, по-специално в областта на автомобилите с нови енергии. Дейността й се простира и в областта на финансите (Банка PSA Finance), логистиката (Gefco) и автомобилното оборудване (Faurecia). Повече инфромация ще намерите на http://www.psa-peugeot-citroen.com

 реклама