Сървър в "облака" за бизнес клиентите на М-Тел

Телекомът вече ще предлага и виртуална ИТ инфраструктура
по статията работи: Петър Чернев
Сървър в "облака" за бизнес клиентите на М-Тел
Снимка: М-Тел

Мобилтел ще предлага на бизнес клиентите у нас "облачен" сървър, след като още миналата година компанията предложи пакет от "облачни услуги", сред които конферентни видеоразговори, регистрация на собствен домейн, мобилна синхронизация на електронна поща, споделяне на документи и други.

M-Tel Smart Server беше представен на форум за облачните технологии, организиран от ICT media днес в София. Българските компании ще имат достъп до "облачна" ИТ инфраструктура, благодарение на партньрстовото между Мобилтел, Microsoft , Atos и EMC, които заедно ще предлагат "облачния" сървър.

Чрез интернет връзка или чрез директна връзка към тяхната корпоративна мрежа, бизнес клиентите ще имат възможност за отдалечен достъп до виртуалната инфраструктура.

Компаните, ползващи облачния "сървър", ще имат пълни административни права.

Желаещите да ползват модерната технология, ще могат да избират между три нива на достъп: "Smart One”, "Smart Opti” и "Smart Plus” в зависимост от хардуер характеристиките на сървърите и използваните операционни системи. М-Тел и партньорите на компанията ще осигуряват денонощна поддръжка, гарантиран и непрекъснат достъп и най-високо ниво на защита на данните.Ще бъде осигурена също консултация при инсталиране, управление и поддръжка на системата и приложенията.

Според главния технически директор на Мобилтел Хорст Пертъл, М-Тел Smart Server ще даде на корпоративните клиенти възможност за гъвкаво управление на подходящия обем технологичен ресурс, необходим за операциите им. Услугата ще елиминира разходи за първоначална инвестиция в хардуер и софтуер технологии и последващата им поддръжка.

"Внимателно избирахме технологичните ни партньори, защото държахме те да са водещи международни компании в областта си. Благодарим на Атос и EMC, които изградиха инфраструктурата, както и на Microsoft, които  доставиха своите водещи корпоративни облачни технологии", отбеляза Пертъл.

От 6 юни услугата M-Tel "Smart Server” e достъпна за всички бизнес клиенти, като в рамките на два месеца ще има безплатен пилотен проект.

 реклама