Студентите могат да кандидатстват за кредит онлайн на сайта на Райфайзенбанк

Кредитите, които Райфайзенбанк отпуска по програмата на Министерството на образованието и науката са с фиксиран годишен лихвен процент от 7%
по статията работи: Данаил Казаков
Студентите могат да кандидатстват за кредит онлайн на сайта на Райфайзенбанк
Снимка: Райфайзенбанк

Райфайзенбанк стартира кампанията за студентско кредитиране 2014/2015 г. Новост през тази година е възможността студентите и докторантите да кандидатстват онлайн за кредитите, отпускани по програмата на Министерството на образованието и науката.

"За да кандидатстват за кредит, е достатъчно студентите да попълнят онлайн апликация и да изпратят сканирани документи. Така те идват в банката само веднъж, за да подпишат договора си след като бъдат одобрени", каза Мариела Атанасова, Началник отдел "Банкиране за граждани". "Много от клиентите ни по тази програма предпочитат да комуникират с банката онлайн, вместо да я посещават лично и ценят възможността, която им предоставяме", допълни тя.

За да се възползват от програмата за студентско кредитиране, студентите и докторантите трябва да се обучават в редовна форма за придобиване на образователна степен бакалавър, магистър или доктор във всички акредитирани висши училища в България. Трябва да са до 35 годишни, да нямат придобита същата образователна степен и да не са прекъснали обучението си.

Кредитите, които Райфайзенбанк отпуска по програмата на Министерството на образованието и науката са с фиксиран годишен лихвен процент от 7%. Студентите и докторантите могат да се възползват от гратисен период за целия срок на обучение, по време на който не дължат плащания по главницата и лихвите. Изплащането на кредита започва до една година от датата на провеждане на държавния изпит или защитата на дипломната работа, като се погасява на равни месечни вноски в срок до 10 години. Кредитополучателите не дължат такси и комисиони за управление на кредита; не се изисква поръчител или съдлъжник, както и доказване на доходи. В допълнение, студентите получават разплащателна сметка без такса за откриване и месечна поддръжка за срока на кредита, както и международна дебитна карта Visa Electron с отстъпки от стандартните условия на банката.

От старта на програмата през 2010 г. до учебната 2013/2014 г., Райфайзенбанк е отпуснала над 5500 кредита за повече от 30 млн. лв., като 98% от кредитите са за плащане на такса, а минимална част са за издръжка. Средният размер на кредита показва тенденция на увеличение – от 4500 лв. през 2010 г. до 6900 лв. през 2013 г.

Най-често кредитополучателите по програмата за студентско кредитиране се обучават в Нов български университет, следван от СУ "св. Климент Охридски", Варненския свободен университет и Пловдивския университет. Според статистиката на Министерството образованието и науката, най-голям брой кредити са отпуснати в направление "Икономика", следвано от "Администрация и управление", "Архитектура, строителство и геодезия", и "Право".

 реклама