Студенти по счетоводство научиха за предимствата на ERP системите

Студентите успяха да видят на практика как се случват процесите, използвайки българската платформа EnterpriseOne®
по статията работи: biznews.bg
Студенти по счетоводство научиха за предимствата на ERP системите

Димитър Димитров – хоноруван преподавател във Висше училище за застраховане и финанси, който води курс по "Системи за управление на ресурсите на предприятието (ERP)" в магистратурата "Бизнес анализ и ERP решения", представи пред студентите от специалност "Счетоводство и контрол" предимствата при използването на ERP системите в счетоводството. По време на лекцията по предмета "Информационните технологии и счетоводството" той запозна студентите с ERP като софтуер, който се използва и за счетоводни цели, какви са основните различния и положителните страни на този клас системи. 
Един от основните плюсове на ERP е, че всички отдели във фирмата са обвързани помежду си, което означава, че различната информация не се въвежда ръчно от счетоводителя, а се генерира автоматично от съответния отдел. Например, така се случва, когато се осъществи продажба – автоматично се създава фактура за купенето, което води до създаване на счетоводни записи и начисляване на ДДС. По този начин се намалява нуждата от оперативно счетоводство и се дава възможност за осъществяване на по-голям контрол, бързина и автоматизация на финансово-счетоводните процеси.

Студентите успяха да видят на практика как се случват процесите, използвайки българската платформа EnterpriseOne®. Те успяха да се запознаят с това как се дефенират счетоводни шаблони, кой документи са счетоводно значими и в коя част от процеса се случват счетоводните процеси. Обхвата на системата, освен счетоводни действия се грижи да се обслужват и дневниците по ДДС, интрастат и финансово-счетоводни анализи, които не са просто опреративен баланс, а възможност за създаване на счетоводни анализи, базирани на счетоводна информация като обръщаемост на капитала, ликвидност, рентабилност, които да визуализираш и съчетаваш, за да получиш необходимата информация. 
ERP системите са ключовия елемент от всяка модерна корпоративна инфраструктура. Те обединяват всички останали ИТ компоненти в една компания, включително телекомуникационното решения, CRM, онлайн магазина и други. ERP заема централно място при дефинирането и управлението на бизнес процесите, управлението на корпоративните ресурси, доставките, продажбите, маркетинговите кампании, финансите и счетоводството, както и човешките ресурси.

 реклама