Стартира набирането на желаещи да станат приемни семейства

Проектът „Приеми дете. Създай бъдеще” официално бе открит от Мобилтел
по статията работи: Нели Минчева
Стартира набирането на желаещи да станат приемни семейства
Снимка: М-Тел

Мобилтел дава официално старт на мащабната кампания в подкрепа на приемната грижа "Приеми дете. Създай бъдеще”. Тя се осъществява в партньорство с Министерство на труда и социалната политика, Национална мрежа за децата, Български дарителски форум и Държавна агенция за закрила на детето.

От началото на януари 2012 година желаещите да станат приемни родители вече могат да подават своите заявления в дирекция "Социално подпомагане” в съответното населено място. Първите сто семейства, които заявят желание да приемат в дома си дете, лишено от родителски грижи и  бъдат удобрени, ще получават допълнителна финансова помощ от Мобилтел. Подкрепата ще бъде в размер на 100 лева месечно в продължение на една година за покриване на част от разходите. Приемните родители на  две деца или дете с увреждания ще получават двойна надбавка.

Приемната грижа е възможност за децата, лишени от грижите на собствените си родители, да израснат в семейна среда, да установят емоционална връзка с приемните си родители, да усвоят социални модели на поведение и да развият своя потенциал за независим живот. Налагането на "социалната услуга”, като алтернатива на институционалното отглеждане на деца, е изключително важен елемент от реформата на настоящата система.

Проектът "Приеми дете. Създай бъдеще” ще подкрепи Националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България”. Тя предвижда затваряне на 137 социални домове през следващите 15 години. Инициативата на Мобилтел  за насърчаване на приемната грижа е навременна, тъй като от 2013 влиза в сила забрана за изоставяне на бебета от 0 до 3 г. в домове.

Стартът  на  "Приеми дете. Създай бъдеще” беше даден през декември 2011 г. и  получи подкрепа  от премиера Бойко Борисов, Министерство на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето.

Инициативата ще бъде популяризирана чрез информационна кампания в цялата страна през 2012 година. Посланик на добра воля са мъниците от детска формация "Бон-Бон”, които посветиха своята нова песен "Химн на децата” на "Приеми дете. Създай бъдеще”.

 реклама