Стартира конференция на тема устойчиво строителство

Международната конференция BGBC Green Future дава визия за политиките в областта на устойчивото строителство
по статията работи: Георги Георгиев
Стартира конференция на тема устойчиво строителство
Снимка: Варненски свободен университет

Днес в рамките на Световната седмица за устойчиво строителство стартира Международната конференция BGBC GREEN FUTURE. Домакин на форума под патронажа на министъра на инвестиционното проектиране е Варненският свободен университет "Черноризец Храбър".

Устойчивото строителство е неделима част от философията на устойчивото развитие – тема, по която Варненският свободен университет работи в последните няколко години. Гъвкавото управление и предприемачеството, интернационализацията и сътрудничеството, иновациите и новите технологии в образованието и университетския мениджмънт, проблемното и бизнес ориентирано обучение са основните послания за успешно развитие. Всички те присъстват в настоящия форум, чиито участници са успешни мениджъри и предприемачи, който могат да дадат най-добрите примери на студентите. Новите технологии също са сред темите на форума, който е своеобразна платформа за среща и обмен на идеи между студентите и университетските преподаватели, институции и представители на бизнеса.

"Устойчивото развитие не се налага като нещо хубаво само по себе си, а като фактор, определящ философията и дейностите в университета. Устойчивото развитие се предопределя от събитията от подобен мащаб и най-вече от позитивните резултати и натрупаната добавена стойност за нашите студенти”, каза в приветствените си думи при откриването на форума ректорът на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър” проф. д.пс.н. Галя Герчева.

Събитието се фокусира върху актуалните теми, пред които е изправен целия строителен сектор по света - устойчива реконструкция и реновиране на съществуващи сгради и дава визия за политиките в областта на устойчивото строителство.

Един от специалните акценти по време на конференцията е новата Магистърска програма "Устойчиво градско развитие", реализирана от Българския съвет за устойчиво развитие и Архитектурния факултет на Варненския свободен университет. Магистърската програма включва основните компоненти на устойчивото развитие като енергоефективни методи, модерни решения за строително проектиране, иновативни материали и технологии, енергиен сграден и фирмен мениджмънт. Те са съобразени с европейските политики за устойчиво строителство.

Изработването на интегрираните планове за възстановяване и развитие в духа на добрите европейски практики налага обучението на качествени експертни кадри, които да работят в областта на устойчивото градско развитие. Целта на програмата е да обучи първите в България експерти в областта на устойчивото строителство.

 реклама