Споразумение между Актавис и Bioton ще разтърси пазара на лекарствата за диабет

Глобалното предлагане ще помогне да се намалят разходите за лечение на 366 млн. диабетици
по статията работи: Нели Минчева
Споразумение между Актавис и Bioton ще разтърси пазара на лекарствата за диабет
От ляво на дясно: Клаудио Албрехт CEO на Актавис; Ризард Краузе, Председател на Надзорния съвет на Bioton; Славомир Зигерт, CEO на Bioton SA
Снимка: Актавис

Актавис и Bioton обявиха, че са създали джойнт венчър за разработването и регистрация на инсулини, в това число и на аналогови инсулини. В рамките на съвместното предприятие Bioton ще отговаря за разработката и производството на инсулини, докато Актавис ще има гарантиран ексклузивен лиценз за продажба на тези продукти под марката Актавис в Европейския съюз и САЩ, както и в Албания, Босна и Херцеговина, Хърватска, Исландия, Япония, Косово, Лихтенщайн, Македония, Черна гора, Норвегия, Сърбия и Швейцария. В Полша и двете компании ще могат да предлагат инсулин под съответната своя марка, предвид факта, че Bioton е полска компания.

Съобщението беше направено във Варшава от Ризард Краузе, Председател на Надзорния съвет на Bioton и Клаудио Албрехт, Главен изпълнителен директор на Актавис Груп и Председател на Борда на директорите на Актавис.

Актавис ще плати на Bioton общата сума от 55.5 млн. EUR, от тях 22.25 млн. EUR при подписването на сделката. Останалата сума от 33.25 млн. EUR ще бъде изплатена на вноски, съгласно приключването на отделни етапи, определени в договора, свързани с процеса на регистрация на рекомбинантен човешки инсулин.

Базирайки се на очакваните продажби, изчислени от двете страни, приходите на Актавис от продажбата на инсулини през първоначалния период от 7 години след продуктовото представяне, се очаква да надхвърлят 1.5 млрд EUR. Съгласно споразумението, страните ще разделят печалбата от продажбата на инсулини, извършвана от Актавис, на база 50:50, както и съответните разходи за разработката и регистрациите на инсулини от страна на Bioton.

В допълнение към гореспоменатото Bioton Group подписа и споразумение с Актавис за продажба на инсулин на други 24 допълнителни пазара, в това число Турция и Австралия. Актавис ще плати допълнително възнаграждение до 1 900 000 EUR, в това число EUR 1 000 000 при подписване на споразумението. И двете страни очакват, че продажбите от Актавис на рекомбинантен инсулин на някои от допълнителните пазари ще започне в края на 2012 - началото на 2013. Официалната документация по тези споразумения се очаква да бъде приключена през следващите седмици.

Главният изпълнителен директор на Актавис Клаудио Албрехт вярва, че новото партньорство ще добави огромна стойност за Актавис и Bioton и респективно за техните акционери. "Рекомбинантените и аналоговите инсулини сами по себе си ще добавят около 900 млн. EUR (USD 1.2 млрд) към стойността на нашата компания. Благодарение на споразумението за сътрудничество с Bioton, ние ще станем един от лидерите в производството на инсулин, в това число и на аналогови инсулини”, прогнозира Албрехт.

Председателят на Надзорния съвет на Bioton S.A. Ризард Краузе коментира: "Сътрудничеството с Актавис има стратегическо значение за Bioton. Ние съвместно ще представим съвременни инсулини, в това число и аналогови инсулини. През последните две години увеличихме значително продажбата на нашите продукти, базирани на сътрудничеството с водещи фарамацевтични компания в света като Bayer HealthCare в Китай и GlaxoSmithKline в Русия. Днес сме щастливи да приветстваме още една голяма фармацевтична компания към кръга ни от партньори - Актавис."

 реклама