Скорост и високи технологии в едно – приветствайте новото поколение

Olympus OM-D с изцяло нова система за стабилизация, електронен визьор и предстоящи нови обективи
по статията работи: Нели Минчева
Скорост и високи технологии в едно – приветствайте новото поколение
Снимка: Olympus

Olympus черпи опит от четиридесет годишната история на OM серията и успешно пренася традициите в новото поколение с анонсирането на OM-D, който може да се похвали с първата в света 5-осна система за стабилизация на изображенията (IS) за предотвратяване на размазването при запис на снимки и видеоклипове.

Потребителите могат да наблюдават в процеса на снимане ефекта от прилагането на стабилизация във вградения електронен визьор, като същевременно се възползват от най-бързия в света автофокус измежду всички системи със сменяема оптика (включителноD-SLR), и от доусъвършенстването на най-добрата в света технология за FAST AF (технология за честотно ускоряване на сензора), с която работят популярните PEN модели.

Иновативният 16.1-мегапикселов Live MOS Sensor работи в тандем с мощния TruePic VI процесор за постигане на забележително качество и висока светлочувствителност.

Вграденият електронен визьор с резолюция 1.44 милиона точки дава възможност за преглед на настройките за яркост и цветност на дисплея и е с нов, изключително бърз интерфейс за лесно и бързо опресняване на показваната информация. Тази по-бърза, по-качествена и по-интелигентна фотокамера е с издръжлив прахо- и влагозащитен корпус, благодарение на който OM-D може да работи навсякъде. Нови аксесоари като допълнителен грип за батерии HDL-6, MMF-3 адаптор за работа с 4/3 обективи и електронна светкавица FL-600R правят камерата още по-адаптивна и гъвкава, а обективите M.ZUIKO DIGITAL ED 75mm 1:1.8 и M.ZUIKO DIGITAL ED 60mm 1:2.8 макро, които са в процес на разработка и предстои да излязат скоро, ще дадат на потребителите нови творчески възможности и функционалност.

Ненадмината скорост

Опитните потребители ще оценят подобрението в скоростта на OM-D, благодарение на усъвършенстването на технологията за FAST AF (Технология за честотно ускоряване на сензора), която доказа, че е ненадмината в света и с която работи и PEN E-P3, предавайки информация от Live MOS сензора със 120 fps. Скоростта на комуникация с обектива също е подобрена, а MSC системата за снимки и видео, е адаптирана за по-високата AF скорост и редукцията на звука от работата обектива. При серийно снимане камерата може да достигне до впечатляващите 9 fps, а при фокусиране за всеки отделен кадър максималната скорост е до 4.2 fps *3. Потребителите ще оценят и осезаемото намаляване на веремето за опресняване на информацията на дисплея в Live View режим след натискане на спусъка. Това се постига чрез използване нов TruePic VI двуядрен процесор с независими ядра за обработка на заснетите изображения и за Live View режим, благодарение на което като изходната информация към дисплея и към електронния визьор вече не зависи от приключване на записването на заснетото изображение.

Изключително качество на снимките, отлично възпроизвеждане на цветовете и подобрения при Арт филтрите

Новият високоскоростен Live MOS сензор на OM-D е с резолюция 16.1МР и в съчетание с TruePic VI процесор осигурява възможност за значителна редукция на шума и светлочувствителност до ISO 25600. Благодарение на разширения динамичен обхват ще се радвате на по-точно и вярно цветопредаване, а технологията за фина обработка, взаимствана от E-5, елиминира аберациите и псевдо-оцветяването. Технологията за реално възпроизвеждане на цветовете подпомага показването на трудно постижими досега цветове – като например смарагдово зелено.

OM-D притежава и нов Арт филтър – "Скициране”, който подсилва контурите и прави снимката да изглежда като илюстрация. Може да избирате между две разновидности на филтъра с различна сила на ефекта. Функцията за клин с Арт филтри дава възможност на потребителите да генерират отделни снимки с различни арт филтри, приложени на един и същ кадър – всичко, от което се нуждаете, за да експериментирате и творите.

Изключително качество на визьора

Вграденият електронен визьор с отлична резолюция от 1.44 милиона точки е първият по рода си, инкорпориран в система на Olympus със сменяеми обективи, и със сигурност ще бъде сериозен аргумент при продажбите на модела. Той осигурява 100% покритие на зрителното поле, максимално увеличение от 1.15x и изходна зеница 18mm. Оптимизираната скорост на опресняване на информацията е съществено предимство, особено при снимане на бързи спортове.

Уникалният дизайн на оптиката осигурява добра видимост по всички краища на зрителното поле без никакво или почти никакво винетиране (затъмняване). Благодарение на сензора за око, фотоапаратът може автоматично да превключва между преглед на дисплея или във визьора – малко, но съществено подобрение по отношение на функционалността и удобството на работа. В долната част на дисплея се показва информация, включително и за скоростта на затвора, което дава възможност на снимащия да се концентрира най-вече върху композицията на кадъра.

Електронният визьор, за разлика от оптичния, подпомага кадрирането като дава възможност на потребителя да провери в реално време ефекта от промяната на ръчните настройки и прилагането на Арт филтри. Новият интерфейс – EVF креативен контрол – дава възможност за отделно коригиране светлите и тъмните части на изображението, наблюдавано във визьора, чрез тонални криви. Белият баланс, увеличението и съотношението на кадъра могат да се коригират по подобен начин, без да се маха окото от визьора.

Първата в света система за 5-осна стабилизация на изображенията (IS)

Предишният механизъм за стабилизация компенсираше два типа движение – отклоняване на фотоапарата от хоризонталната или вертикалната ос (настрани и напред). На практика, обаче, местенето на фотоапарата се причинява от пет различни типа движение и новият IS механизъм ефективно коригира хоризонтално, вертикално местене и въртеливо движение. Потребителите със сигурност високо ще оценят възможността за предотвратяване на размазването, особено при снимки с голямо увеличение или макро снимки. OM-D е добре оборудван за снимане в движение, тъй като многопосочната стабилизация (IS) е с достатъчно широк обхват и компенсира разклащането.

Отлични функции за запис на видео

Вградената стабилизация се развива в MSC (съвместимост за снимки и видео) IS система за стабилизиране, осигурявайки ефективна стабилизация и при запис на видео. Потребителите, които предпочитат да извършват последваща обработка на заснетите видеоматериали на PC, ще са особено доволни от функцията за FullHD видеозапис в MOV формат (MPEG-4 AVC/H.264). Той позволява продължителност на записа до около 29 минути. Традиционният AVI (Motion JPEG) също е на разположение. Линейният PCM аудио формат се ползва и при двата режима на видеозапис. Има възможност за повече креативност с добавяне на ефекти за еднократно или многократно ехо.

Ненадмината лекота и надеждност

Наред с улесненията при работа с електронния визьор, OM-D може да се похвали и с 3.0-инчов OLED дисплей с възможност за наклоняване до 80° нагоре или 50° надолу при снимане от висока или нисъка гледна точка. Резолюцията му е 610 000 точки и може да възпоризвежда видео във VGA формат, а капацитивният сензорен дисплей осигурява интуитивно и бързо управление при фокусиране и снимане само с едно докосване. За допълнително удобство, Live Bulb функцията актуализира информацията на дисплея на определени интервали по време на снимане в bulb режим. Той позволява също достъп на потребителите до крайното изображение в процеса на експониране и съответно регулиране на продължителността на експонация.

OM-D е надежден фотоапарат, на който може да се разчита дори и в трудни условия. Конструкцията му е прахо- и влагозащитена, а прахопочистващият SSWF филтър (Високочестотен ултразвуков филтър) предпазва матрицата от замърсяване при смяна на обективите. Инсталиран точно пред сензора, филтърът се активира при включване на фотоапарата и отстранява полепналите по сензора прахови частици, като генерира мощни ултразвукови вибрации.

Отлична оптика

OM-D е съвместим с цялата гама налични MFT Olympus обективи, която предстои да бъде разширена по-късно тази година и с два нови: M.ZUIKO DIGITAL ED 75mm 1:1.8 и M.ZUIKO DIGITAL ED 60mm 1:2.8 макро. Обективът 75mm ще е с висококачествена метална конструкция и ще бъде подходящ за снимане на портрети и спортове на закрито, а прахо- и влагозащитеният 60mm обектив ще дава възможност за 1:1 макро снимане и минимално предметно разстояние от 0.19m.

 реклама