Светодиодите хит по празниците

Търсенето им се е увеличило три пъти, казват собствениците на българската марка REALUX
по статията работи: Нели Минчева
Светодиодите хит по празниците
Снимка: Realux

Търсенето на светодиоди (LED лампи) е нараснало три пъти за последните два месеца. Това отчитат от българските енергоспестяващи и светодиодни лампи REALUX и допълват, че очакват още по-засилен интерес към този тип осветление в празничните дни.

"Несигурността от кризата, както и традиционно по-високите сметки за ток по празниците карат хората да се замислят по-сериозно за спестяване”, допълват от там.

Светодиодите имат гарантиран живот от 30 000 часа, което е близо 30 пъти повече от лампите с нажежаема жичка (обикновената крушка) и до 3 пъти повече от луминесцентните лампи. LED лампите са почти 10 пъти по-ефективни от обикновените. Могат да осветят цяла къща с енергията, която иначе е необходима за една стая.

Светодиодната крушка от вида 3х1 W, една от най-търсените у нас, отговаря на 40ватова обикновена крушка. За сравнение, животът на първата е 30 000 часа, а на втората -1000 "До скоро LED лампите се търсеха главно от бизнес и административни сгради, хотели и магазини, където по-бързо се вижда ефектът от икономиите, тъй като и мащабът е по-голям. Хората искаха да имат LED лампа, но ги възпираше цената – една обикновена крушка е около 1 лев, а една светодиодна лампа – около 10 лева. Напоследък обаче това се промени – потребителите вече знаят за ползите от този тип осветление и са склонни да спестяват в дългосрочен план. Светодиодите се считат за "лампите на бъдещето в света”, твърдят от REALUX.

LED лампите не съдържат опасни елементи и могат напълно да се рециклират. Не излъчват вредни емисии (напр. ултравиолетови и инфрачервени лъчи). При тях електрическият ток се преобразува почти напълно в светлина – топлинните загуби са под 10%, за разлика от обикновената крушка, при която близо 90% от енергията е топлина.

LED лампите ще стават още по-актуални и заради европейска директива, която налага забрана върху използването на обикновени крушки от 25 и 40 W, която влиза в сила от септември 2012 г, а от тази година са забранени за употреба и 60-ватовите. Инвестицията в LED осветление се възвръща след 1-2 години.

REALUX е БЪЛГАРСКА марка енергоспестяващи крушки, луминесцентни лампи и светодиодни LED лампи. Всеки продукт се изпитва в лаборатория в България. Наскоро на пазара у нас беше пусната серията High Power LED, която е три пъти по-мощна от останалите светодиодни лампи и същевременно консумира много малко енергия. Всички български продукти на марката отговарят на европейските стандарти.

 

 реклама