С нисколихвени заеми Българската банка за развитие ще влезе в групата на 10-те най-големи банки в България през 2014 г.

Те представиха в подробности основните кредитни продукти и решения за бизнеса, както и реда, по който компаниите да кандидатстват за нисколихвено кредитиране
по статията работи: Данаил Казаков
С нисколихвени заеми Българската банка за развитие ще влезе в групата на 10-те най-големи банки в България през 2014 г.
Снимка: ББР

С отпускане на нисколихвени кредити за малките и средни предприятия Българската банка за развитие (ББР) планира да влезе в групата на десетте най-големи банки в България по размер на активите. Тази цел очерта изпълнителният директор на институцията Иван Христов, който се срещна днес с повече от 60 души – предприемачи и мениджъри от Област Стара Загора. Това е второто информативно събитие, което ББР организира и на което участваше финансовият министър Петър Чобанов.

"Българската банка за развитие има кредитен рейтинг, съпоставим с този на Република България и поради това получава своя ресурс на сравнително ниска цена, а преотдавайки го, съдейства за едно общо понижаване на лихвените равнища на бизнес кредитирането в страната", каза Иван Христов.

Той посочи, че приоритет на банката за кредитиране са компании от сектора на индустрията, земеделието, туризма, иновативните предприятия и износителите, като през тази година кредитният портфейл на институцията ще нарасне с 350 милиона лева.

На срещата, която бе открита от финансовия министър Петър Чобанов, участваха още Никола Стоянов, началник управление "Кредитиране на малък и среден бизнес" в ББР и Костадин Мунев, който е член на Съвета на директорите на микрофинансираща институция ДЖОБС (дъщерна институция на ББР, фокусирана в отпускането на микрокредити).

Те представиха в подробности основните кредитни продукти и решения за бизнеса, както и реда, по който компаниите да кандидатстват за нисколихвено кредитиране.

Никола Стоянов очерта и гаранционните схеми, при които Националният гаранционен фонд (също дъщерна институция на ББР) може да споделя риска по новоотпускани бизнес кредити.

Посочено бе също и че ББР финансира микропредприятия и стартиращи бизнеси, към които търговските банки подхождат по-предпазливо заради недостатъчните активи, които може да се заложат като обезпечение или заради липсата на кредитна история при новостартиращите предприятия.

До края на годината пък трябва да заработи специален фонд за капиталови инвестиции, който да участва с до 30% в капитала на новостартиращи предприятия, стига предприемачи с добри идеи да представят жизнеспособни бизнес проекти, с които да кандидатстват.

Фондът ще осигурява средства за закупуване на нужните активи и покриване на оперативните разходи във фазата на създаване и задвижване на предприятието. На по-късен етап, когато дейността на такава стартираща фирма стигне фаза на нормално развитие и растеж, предприемачът ще може да придобие собственост върху целия капитал на компанията, трансформирайки дяловете на фонда в задължения, които да изплати.

 реклама