С близо 1.2 млн. безконтактни карти ще се разплащат българите през тази година

Използването на безконтактните плащания намалява опашките в търговските обекти заради съкратеното време за преминаване през касите.
по статията работи: Данаил Казаков
С близо 1.2 млн. безконтактни карти ще се разплащат българите през тази година

С близо 1.2 млн. безконтактни карти ще се разплащат българите през тази година, стана ясно от анализ на УниКредит Булбанк, представен днес от експертите на банката. Очакванията са картовият пазар да се развива с бързи темпове и броят на ПОС терминалите, на които да може да се плаща безконтактно, да достигне 7500.

Към момента в България има инсталирани в различни търговски обекти около 4000 ПОС терминала за безконтактни плащания, а клиентите използващи услугата са близо 60 хил. Пазарът на безконтактни разплащания се развива с изключително бързи темпове в цяла Европа, където активни са близо 80 млн. карти, а броят на ПОС терминалите от ново поколение достига 1.2 млн.

УниКредит Булбанк вече предлага на своите клиенти възможност да плащат по-бързо, лесно и удобно. С новите дебитни и кредитни карти Visa Classic, MasterCard Standard, Debit MasterCard и V Pay картодържателите могат да извършват безконтактни покупки на ПОС терминал без необходимост от въвеждане на ПИН код за суми до 25 лв. и без подпис на разписката. За суми над 25 лв. може да се плати по същия начин – нужно е единствено в допълнение да се въведе ПИН.

"УниКредит Булбанк се позиционира на пазара като най-иновативната банка и работим активно за развитието на новите технологии, които очакваме, че значително ще променят банковия сектор в следващите 4-5 години.", каза Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Безконтактната карта притежава допълнителна функционалност, с която може да се плати безконтактно, но чрез нея могат да се извършват плащания и по познатия до сега начин - на ПОС терминал с четене на чипа или магнитната лента и задължително въвеждане на ПИН, на банкомат, в интернет. Самият начин на плащане зависи изцяло от избора на картодържателя.

Самото безконтактно плащане протича по следния начин: касиерът въвежда сумата на ПОС терминала, клиентът доближава картата си до указаното на терминала място, терминалът издава звукова и светлинна сигнализация и покупката е извършена.

Последните анализи на пазара показват, че използването на безконтактните плащания намаляват опашките в търговските обекти заради съкратеното време за преминаване през касите, като на места дори се отчита повишаване на оборотите на търговците заради по-големия брой хора, които могат да бъдат обслужени в рамките на работния ден.

 реклама