С Volvo Dynamic Steering камионът се управлява с един пръст  2

Само няколко месеца след премиерата на новата серия Volvo FH, Volvo Trucks представя поредната техническа иновация
по статията работи: Теодора Пенева
С Volvo Dynamic Steering камионът се управлява с един пръст
Снимка: Volvo България

Само няколко месеца след премиерата на новата серия Volvo FH, Volvo Trucks представя поредната техническа иновация – революция в кормилните системи при камионите. Патентованата технология Volvo Dynamic Steering добавя електродвигател с електронно регулиране към традиционното кормилно управление с хидроусилвател.

Четирите основни предимства на новата технология са: по-стабилно управление при високи скорости, лекота на управлението при ниски скорости и тежконатоварен автомобил, омекотяване на неравностите по пътя и идентифициране и автоматично компенсиране на промените в средата (вятър, наклон и др.).

"На магистралата Volvo Dynamic Steering предлага ненадмината стабилност на посоката, апри ниски скорости дори тежко натоварен камион може да се управлява  с един пръст", категоричен е Клас Нилсон, Президент на Volvo Trucks.

Електронно управляваният  електродвигател, монтиран към кормилния вал, е голямото технологично нововъведение при Volvo Dynamic Steering. Той има максимален въртящ момент от 25 Nm и се регулира две хиляди пъти в секунда от управляващия блок. През цялото време работи заедно с хидроусилвателя на кормилния механизъм за по-сигурно и по-леко управление на машината.

"Почти четирима от десет водачи на товарни автомобили се оплакват всяка седмица от болки в гърба, врата, раменете и ръцете. Подобрената ни кормилна система осигурява шофиране с по-малко напрежение, което би трябвало да противодейства на този проблем, свързан с условията на работа", разказва Густав Неандер, Ръководител на проекта Volvo Dynamic Steering.

Предимствата на Volvo Dynamic Steering в четири точки:

  • Volvo Dynamic Steering – предимствата на системата в четири основни точки: При ниски скорости на движение електродвигателят поема работата от плещите на водача. Така той или тя може да се отпусне и да управлява, без да напряга ръцете и раменете си. Друго предимство е, че Volvo Dynamic Steering се центрира автоматично също и при движение на заден ход.
  • Системата омекотява неравностите по повърхността на пътя, като например пукнатини и дупки. Това означава, че усещането при управление е за повече стабилност, тъй като не се налага на водача да ги компенсира, като постоянно регулира леко волана.
  • По магистралата това прецизно управление води до по-добра стабилност на посоката, което от своя страна осигурява на водача по-спокойно усещане при шофиране и пълен контрол при всякаква скорост. Динамичната кормилна система на практика премахва всички онези дребни движения на волана, които са неизбежни по пътищата.
  • Силно неравната повърхност на пътя или страничният вятър се засичат бързо от самообучаващата се система, която автоматично ги компенсира, така че водачът да може да управлява право напред, без да се налага да върти волана, за да противодейства на движенията настрани. Значително подобрение на пътната безопасност и комфорта на водача.
 реклама