Райфайзен Инвестмънт е консултант по привличането на Австрийски пощи в България

Доставчикът на пощенски услуги M&BM Express придобива 76% от компанията
по статията работи: Теодора Пенева
Райфайзен Инвестмънт е консултант по привличането на Австрийски пощи в България
Снимка: Райфайзенбанк

Райфайзен Инвестмънт България беше консултант на M&BM Express – водещ доставчик на пощенски услуги, по сделката за поетапното придобиване на до 76% от компанията от Austrian Post.

Основана през 2005 г., M&BM Express е водеща компания в сферата на хибридната поща и успешно се развива като основен алтернативен доставчик на пощенска кореспонденция на българския пазар. Дружеството оперира с 2500 служители и разполага с напълно разгърната собствена мрежа от места за достъп в цялата страна. Австрийските пощи оперират в повече от 10 държави в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), в които вече са завоювали водещи позиции чрез споделяне на своето ноу-хау и придобит международен опит в развитието на този тип пазари.

Очакванията от осъществената сделка са в посока внедряване на технологии и процеси, които да подобрят качеството на предлаганите услуги на конкурентни цени на българския пазар, като бъде почерпен опит от водеща международна компания.

Според Андреас Драгоститс, Директор на Австрийските пощи за ЦИЕ, "M&BM Express има точните технологии и опит, както и репутация на доставчик с индивидуален подход към потребителите и екип от професионалисти, които работят в отлична среда. Съчетано с изградената разгърната собствена мрежа, придобиваната компания отговаря напълно на ангажимента на Austrian Post да осигурява първокласни услуги на потребителите".

"Стъпването на Австрийски пощи на българския пощенски пазар представлява първото придобиване на компания от международен стратегически инвеститор в сектора, което е част от осъществяването на глобалната стратегия за разрастване на купувача. Редица фактори спомогнаха, материализирането на повече от половингодишната ни работа по сделката, сред които отличните фундаменти на M&BM Express, многобройните синергии от придобиването и за двете страни, както и потенциала за ръст както в хибридната, така и в универсалната пощенска услуга, особено след либерализацията на пазара през 2011 г.", подчерта Юлиан Гиков, Директор в Райфайзен Инвестмънт България.

От Австрийски пощи коментираха, че България е избрана, тъй като е център на политическа и икономическа стабилност в Източна Европа, с добре развита политика за насърчаване на бизнеса, висококвалифицирани кадри с добро образование, особено в техническата и бизнес сфера.

 реклама