Разговор за сайт спесифик арт във VIVACOM ART HALL

Художникът Правдолюб Иванов ще изнесе петата поредна лекция от образователната инициатива „Въведение в съвременното изкуство“
по статията работи: Теодора Пенева
Разговор за сайт спесифик арт във VIVACOM ART HALL
Снимка: vivacom

На 18 май от 14:00 до 17:00 часа ще се проведе петата поредна лекция от образователната инициатива "Въведение в съвременното изкуство/ Художници говорят за изкуство". На фокус тази събота ще бъде модерната артистична практика сайт спесифик арт. Утвърденият български творец Правдолюб Иванов ще запознае публиката с особеностите на тази арт стратегия, която може да бъде както изцяло артистично мотивирана, така и да редуцира себе си до популярен жанр или институционална амбиция за осмисляне на свободното време. Под надслова "Сайт спесифик арт. Да преместиш работа означава да я разрушиш", лекторът ще потърси различните проявления на тази художествена практика и ще анализира връзката между нея и други предшестващи явления като ленд арта и концептуалното изкуство.

Правдолюб Иванов e завършил Националната Художествена Академия. Член–основател е на Института за съвременно изкуство–София. Правил е самостоятелни изложби в София, Пловдив, Варшава, Ла Шо–Да Фон /Швейцария/ и Ню Йорк. Участвал е в големи групови изложби, сред които "В проломите на Балканите", Музей Фридерицианум, Касел, Германия; "Кръв и мед, бъдещето е на Балканите", Колекция Ессл, Виена, Австрия, както и в няколко биеналета за съвременно изкуство. Правдолюб Иванов е преподавател в НХА.

Образователната инициатива "Въведение в съвременното изкуство"  се организира от Фондация "Отворени  изкуства" и VIVACOM Art Hall за втора поредна  година. Под надслов "Художници говорят за изкуство" тази година тя представя на публиката изкуството през погледа на някои от водещите артисти у нас. В рамките на образователната инициатива в периода  март-юни ще се провеждат шест лекции на различни теми, които разглеждат по-задълбочено различните жанрове  в изкуството и техните метаморфози  в постмодерната епоха. Благодарение на подкрепата на телекома, лекциите са безплатни за посещение.

 реклама