Първа среща на Института по коучинг и менторство в България

По същество коучингът е разговор – диалог между клиента и коуча, заяви Катрин Прентис, Мениджър Акредитации към IIC&M България
по статията работи: Петя Бързилска
Първа среща на Института по коучинг и менторство в България
Снимка: IIC&M България

На 27-ми ноември 2013 г., Международният институт по коучинг и менторство (The International Institute of Coaching and Mentoring – IIC&M) организира първата си среща за представяне на дейността си в България. Събитието се проведе в сградата на САП Лабс България, а темата бе "Създаване на професионално съвършенство в коучинга и менторството". Поканени бяха мениджъри и собственици на компании, специалисти по коучинг и човешки ресурси, маркетинг и връзки с обществеността, които се интересуват от личностно и професионално развитие.

Това е първото официално представяне на IIC&M, организирано от екипа му в България. Дейността на организацията бе представена от Теодора Ангелова, Президент на IIC&M за България и Катрин Прентис, Мениджър Акредитации на IIC&M България, а също и  първият акредитиран старши коуч на IIC&M в страната. На срещата бе обсъдена дейността на IIC&M, новите цели, задачи и предизвикателства, както и актуалните подходи и специалните предложения за България относно членство и акредитация. Представени бяха промоциите за асоциирано и акредитирано членство за 2014 г.

По време на срещата бяха дискутирани понятията коучинг и менторство. Позовавайки се на дефиницията на Джерард О’Донован, най-общо казано коучингът е процес, който помага на хората да функционират на най-високото възможно ниво посредством индивидуалното и лично съдействие на професионалист, който провокира, стимулира и тласка към растеж. По същество коучингът помага да се достигне себеактуализация – етап, на който всеки опознава истински себе си, но това познание е съпроводено и с усещането за спокойствие и разбиране към личността, което може да се открие. Навлиза се в подробен процес, който започва с необходимостта да се прецени настоящата позиция на индивида, какви са приоритетите и бъдещите цели, които да се постигнат. С помощта на професионален коуч всеки може да преобрази живота си, да преодолее всички препятствия и да живее по начина, който му харесва.

"По същество коучингът е разговор – диалог между клиента и коуча. В рамките на един продуктивен, ориентиран към резултатите контекст, коучингът дава достъп до това, което вече знаете. В действителност всеки от нас има отговорите на всички въпроси – зададени и незададени. Вашият коуч осигурява основната помощ, подкрепа и насърчение, необходими ви, за да потърсите и намерите тези отговори; да се насочите към задаването на правилните въпроси и да се справите с отговорите. Коучингът включва и придобиването на нови знания, като в същия момент коучът не е учител и не е задължително да има познания как да се справя по-добре от вас, но не това е важното. Коучът следи кое се проявява като характерно – ще "подготви почвата” за нови действия и след това ще работи заедно с вас по предприемането на тези нови, по-успешни действия”, сподели Катрин Прентис, Мениджър Акредитации към IIC&M България.

"Стартираме с много енергия, а желанието ни е чрез възможностите, които дава членството в IIC&M, да достигнем с полезни и практични дейности до повече хора, които се интересуват от професионално развитие в областта на коучинга и менторството. Тези области стават все по-значими в икономически и социален план, а с нарастването на популярността им, нарастват и изискванията към хората, които ги практикуват. Идеята ни не е да рекламираме самата организация, а да създадем поле за комуникация на мрежа от професионалисти в коучинга и менторството, които развиват и надграждат своите умения в съответствие с най-добрите международни стандарти, участват в отглеждането на следващото поколение професионалисти и приобщават към своята среда онези, които имат интерес към материята - помагат, обменят опит, идеи и ноу-хау. IIC&M е предпочитаният акредитиращ орган от коучове, ментори, обучаващи организации и клиенти, заради практичния си и гъвкав подход към акредитирането, без компромис с качеството на резултата и професионалната етика”, обясни Теодора Ангелова, практикуващ коуч и Президент на IIC&M за България.

Нивата на членство и акредитация в IIC&M са няколко – асоцииран член, акредитиран член, корпоративен член и филиал, като всеки един носи различни ползи според целите. В зависимост от нивото на членство, всеки получава сертификат с гарантирано ниво на достъп до информация и представяне в общността на международната коучинг и менторинг общност.

В основата на българският екип стоят професионалисти от различни области на бизнеса, които посвещават част от времето си напълно доброволно за дейността на IIC&M в България. По време на срещата те отправиха покана към присъстващите да се включат в екипа, като представиха ролите, за които има нужда от попълнение. До края на  вечерта три от ролите намериха своите нови изпълнители.

Партньори и спонсори на събитието бяха САП Лабс България и новооткритият бар The Company.

 реклама