Провокация без граници в изложбата UNLIMITED с М-Тел

Телекомът подкрепя новия проект в областта на съвременното изкуство
по статията работи: Нели Минчева
Провокация без граници в изложбата UNLIMITED с М-Тел
Снимка: Art Project Depot

Днес в авангардния "Бенчмарк бизнес център” на столичния булевард "Цариградско шосе” отваря врати изложбата за съвременно изкуство UNLIMITED с М-Тел. Събитието е с начален час 19:30, а посетителите могат да очакват изключително зрелищни и провокативни теми на представените инсталации.

В рамките на експозицията 15 български артисти дават своя отговор на въпроса какво би направил един художник, ако попадне в творческа ситуация, в която разполага с неограничени възможности. Идеята на проекта е да се демонстрират безкрайните опции, които дава изкуството в търсене на нови комуникационни кодове и визуални стратегии.

Петнайсетте автори представят видеоинсталации с 10-минутна продължителност, чиито теми варират от розов кадилак, от който е провиснало тяло на обляна в кръв жена, до текстове от Корана върху лунната повърхност. Част от поканените художници се включват в Unlimited, превръщайки невъзможността си за работа при дадената свобода в елемент от изложбата. В края на изложбата един от участниците ще получи наградата на Мобилтел.

Зад избора на авторите, поканени за участие, стоят Коста Денев, Алла Георгиева, Катя Ангелова и Ирина Баткова – куратор на проекта Unlimited. Визуалните артисти, чиито идеи представя изложбата, са утвърдени художници, част от които живеят извън България и работят в областта на новите медии, видео, фотография, пърформанс, инсталации. Специално участие в рамките на проекта е представянето на ленд арт инсталацията "Числови редици” на Дан Тенев.

Жури на изложбата са Басак Сенова, Турция, Андреа Виарда, Италия, Катя Ангелова, България – Италия.

Проектът Unlimited с М-Тел е на Art Project Depot. Той е своеобразно продължение на търсенията на "Награди на М-Тел за съвременно българско изкуство”. Желанието на организаторите да съхранят и развият енергията на петгодишния конкурс предопределя промяната на проекта в друг формат.

Проектът Unlimited предвижда двуезичен каталог, представящ подробно всички автори, както и виртуална презентация на сайта на организацията Art Project Depot. Подробности и актуална информация за проекта и неговото развитие можете да намерите на: www.unlimitedproject.eu.

 реклама