Природният газ спести 160 милиона лева на потребителите си

Жителите на столицата са спестили най-много от преминаването си на природен газ
по статията работи: Петър Чернев
Природният газ спести 160 милиона лева на потребителите си
Снимка: Овергаз АД

За девет месеца от началото на годината клиентите на Овергаз в цялата страна платиха с 160 милиона лева по-малко, избирайки природния газ за свой енергоизточник. Домакинствата икономисаха над 10 милиона лева, защото използваха за отопление, готвене и топла вода синьо гориво вместо електричество. Равносметката за училища, детски градини и административни учреждения е 44 милиона лева по-малко, а за промишлеността – 105 милиона лева.

Разчетите на компанията показват, че жителите на столицата са спестили най-много от преминаването си на природен газ – над 4 милиона лева само в битовия сектор и 43 милиона лева в промишления. Домакинствата в Русе пък усетиха намаление в сметките си с 670 хиляди лева, а тези в Стара Загора – с 580 хиляди лева.

И през предстоящия отоплителен сезон потребителите на Овергаз ще продължат да икономисват от сметките си за отопление. За сравнение само за периода октомври – декември миналата година домакинствата в страната платиха с 6 милиона лева по-малко, отколкото ако използваха конвенционалните енергоизточници.

От 01 октомври 2012 влязоха в сила новите цени на природния газ, които са с 0,67% по-ниски. През настоящото тримесечие битовите потребители на Овергаз ще плащат между 13,8 и 14,1 стотинки за киловатчас енергия, произведен с природен газ, а клиентите от стопанския сектор – средно между 11,5 и 13,4 стотинки на киловатчас, в зависимост от тарифния си план. Същото количество енергия, произведено с мазут, в момента струва 19,9 стотинки, с електричество в бита – 19,1 стотинки, а с нафта за отопление – 25,5 стотинки.

 реклама