Приключи процедурата за избор на банка от Държавната консолидационна компания

За победител бе избрана Пощенска банка (с правно име Юробанк И Еф Джи България АД)
по статията работи: Нели Минчева
Приключи процедурата за избор на банка от Държавната консолидационна компания
Снимка: Econ.bg

Държавната консолидационна компания (ДКК) приключи процедурата за избор на банка, в която да депозира 93 млн. лева до 30 май 2012 г. Процедурата е проведена в съответствие с утвърдените от МФ "Насоки за прилагане на добри практики при избор на изпълнител за предоставяне на финансови услуги от финансови или кредитни институции по смисъла на Закона за кредитните институции”.
 
В състезанието участваха 9 банки, които се съревноваваха по един количествен и три неколичествени критерия, свързани с годишния лихвен процент за срока на депозита, опита на кредитната институция и присъдения й кредитен рейтинг.
 
За победител бе избрана Пощенска банка (с правно име Юробанк И Еф Джи България АД).
 
Всички участвали в процедурата банки демонстрираха опит в предоставянето на услуги на държавни компании и компании, работещи в сферата на придобиването, управлението и продажбата на дялове и акции. Пощенска банка предложи най-висок лихвен процент. Тя има присъден висок кредитен рейтинг.
 
През последните 15 години Пощенска банка е партньор на голяма част от държавните и бюджетни организации в България – министерства, общини, окръжни прокуратури, държавни учебни заведения, компании за комунални услуги, транспортни фирми и др. В банката има изградено специално звено за управление и координиране на сметките на държавните и бюджетни организации. Финансовата институция има сключен договор с Министерство на финансите от 2001 г. за обслужване на сметки и плащания на разпоредители с бюджетни средства.
 
Пощенска банка е сред водещите институции на българския паричен и капиталов пазар, активен участник в междубанковия валутен пазар и на пазара на инструменти с фиксирана доходност, както и един от 10-те инвестиционни посредника с най-голям оборот на Българска фондова борса. Банката има специализиран отдел за инвестиционно банкиране и множество големи институционални клиенти.

Финансовата институция има присъден дългосрочен рейтинг ВВВ с перспектива В в развитие и краткосрочен рейтинг А-2 от Българската агенция за кредитен рейтинг (третата по ред пълноправна рейтингова агенция, регистрирана в ЕС).
 
Пощенска банка с правно име "Юробанк И Еф Джи България” АД е член на Юробанк И Еф Джи Груп.
 
Юробанк И Еф Джи Груп е европейска банкова организация с 81,9 млрд. евро активи. Групата има над 22 500 служители и предлага продуктите и услугите си чрез мрежата си от 1 600 локации и чрез алтернативни канали за дистрибуция. Юробанк И Еф Джи присъства в Гърция, България, Сърбия, Румъния, Турция, Полша, Украйна, Великобритания, Люксембург и Кипър. Юробанк И Еф Джи е част от И Еф Джи Груп, международна банкова група с присъствие в 40 страни.
 
Повече информация за Юробанк И Еф Джи можете да намерите на www.eurobank.gr.

 реклама