През февруари две училища се включват в кампанията за превенция на гръбначните заболявания

В четвъртък 02.02.2017 г. ученици от столичното ЧСУ „Св. Георги“ бяха прегледани в рамките на социалната кампания ЗАЩОТО ЗДРАВЕТО ИМА ЗНАЧЕНИЕ
по статията работи: biznews.bg
През февруари две училища се включват в кампанията за превенция на гръбначните заболявания

В четвъртък 02.02.2017 г. ученици от столичното ЧСУ "Св. Георги" бяха прегледани в рамките на социалната кампания ЗАЩОТО ЗДРАВЕТО ИМА ЗНАЧЕНИЕ . Тя включва безплатни прегледи за гръбначни заболявания на четвърто- класници в различни столични училища. Родителите на учениците, които се включват в кампанията са подали предварително своите декларации за съгласие и до десет дни след прегледа ще могат да научат резултата на официалния сайт на инициативата – www.za-zdraveto.com, където са налични и графиците за провеждане на прегледите в различните училища. Ако търсе- ното училище не е сред посочените, но родителите искат да проверят дали детето им е с правилна стойка, мога да се свържат с организаторите на кам- панията.

При евентуален проблем специалистите ще дадат консултации, които да разяснят по какъв начин най-безболезнено и ефикасно той да бъде отстранен, за да не създава проблеми на детето в бъдеще.

Според д-р Марк Бери – доктор по хиропрактика, който извършва физикалните прегледи, един от основните фактори за проблеми с костно-мускулната система при децата е тежестта на ученическата раница: "За да може рани- цата да не вреди на стойката на едно дете, тя трябва да бъде с тежест не повече от 5-10% от неговото собствено тегло. Необходимо е да бъде и правилно подредена - най-тежките учебници винаги се слагат най-близо до гърба, като същевременно острите предмети (например пергел) са най-далеч от него и винаги опаковани. Правилно избраната раница тряб- ва да бъде със здрав, подплатен гръб, широки поне около 5 см презрамки и колан, който да уравновесява тежестта. Това са малки, но ефикасни стъпки към правилната стойка и здравият гръб."

Именно върху превенцията на проблеми, които претоварването на детската костно-мускулна система водят след себе си е насочено вниманието на инициаторите на кампанията - Американска клиника за гръбначни забо- лявания (American Spinal Clinic) и Сдружение "Спорт, превенция и здраве". Партньор на инициативата е Столична Община.

Целта на кампанията е да се обърне внимание на профилактичните прегледи, превенцията и лечението на гръбначни деформации в ученическа възраст. Чрез активностите се осигурява адекватна информация на учениците и техните родители за моментното състояние и възможностите за лечение при евентуални изменения.

ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА КАМПАНИЯТА – WWW.ZA-ZDRAVETO.COM

Следвайте ЗАЩОТО ЗДРАВЕТО ИМА ЗНАЧЕНИЕ във фейсбук

----------------------------------------------------------------------------------

Американска клиника за гръбначни заболявания (American Spinal Clinic) e единствена по рода си в Европа и бе открита в София в средата на 2016г. Рехабилитационното оборудване е специално разработено следвайки най-съвременни американски технологи. С него се извършват процедури по спинална рехабилитация, съчетаващи най-доброто от западната медицина, физиотерапията и хиропрактиката. Лекарите в клиниката са специализирани в лечение на сколиозни изкривявания със стойности от 5 до 45 градуса при по-тежките случаи.

 реклама