Представиха уникална изложба на златни експонати във Виена с подкрепата на „Пенков, Марков и партньори“

Експозицията включва артефакти от петнадесет български музея и е изложена в Kunsthistorisches Museum
по статията работи: biznews.bg
Представиха уникална изложба на златни експонати във Виена с подкрепата на „Пенков, Марков и партньори“

Уникална изложба, включваща златни експонати от петнадесет български музея, е представена с подкрепа на адвокатско дружество "Пенков, Марков и партньори" в Музея за история на изкуството във Виена (Kunsthistorisches Museum). Изложбата е наречена "Първото злато. Ада тепе: Най-старата златна мина в Европа" и се представя за първи път пред публика.

"Горди сме да обявим, че, благодарение и на нашата помощ, културата и уникалността на България ще бъде представена в един от най-реномираните исторически музеи в света. За нашия екип е изключително важно да подкрепяме българската култура. От години полагаме целенасочени усилия в тази насока и се надяваме повече български компании да последват примера ни" - споделя г-н Владимир Пенков.

Хълмът Ада тепе, намиращ се до Крумовград и наричан от някои Златният остров, се определя от археолозите като най-старата златна мина в Европа – разработвана от нашите предци преди около 3000 години преди Христа и използвана столетия наред. Сред изложените експонати ще бъдат златни накити и съдове, сребърни украшения, бронзови сечива и оръжия, слитъци от бронз, калъпи за изливане на бронзовите и златни предмети, като целта е да се покаже зараждането и развитието на културата за извличане и обработване на злато и ценни метали, което се е случило по нашите земи.

Подкрепената от адвокатско дружество "Пенков, Марков и партньори" инициатива, част от проекта "Златният път на Балканите през бронзовата епоха - Златото от Ада тепе, производство и разпространение", реализиран между НАИМ и Института за ориенталска и европейска археология към Австрийската академия на науките, започва именно с изложбата във Виена и ще продължи с международна научна конференция през юни.

Снимки от официалното откриване на изложбата във Виена са достъпни на адрес:

http://diplomatica.uno/photos/

 

 реклама