Пощенска банка отбеляза 20 години успешна дейност на българския пазар

Официалният коктейл за годишнината уважиха представители на правителството и регулаторите, партньори и клиенти
по статията работи: Нели Минчева
Пощенска банка отбеляза 20 години успешна дейност на българския пазар
Г-н Антъни Хасиотис, Главен изпълнителен директор, Пощенска банка, на официален коктейл за 20 години в НИМ
Снимка: Пощенска банка

Пощенска банка отбеляза своя 20-годишен юбилей на българския пазар с официален коктейл в Националния исторически музей в присъствието на близо 500 гости, сред които официални лица, представители на изпълнителната власт, партньори, клиенти и служители на банката.

По време на церемонията г-н Огнян Донев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) връчи на г-н Антъни Хасиотис, главен изпълнителен директор на Пощенска банка, почетния златен знак на Конфедерацията, с който се удостояват членове на КРИБ, показали изключителни резултати в своята дейност, с особен принос за развитието на организацията на българската икономика.

Създадена като Българска пощенска банка през 1991 г., днес Пощенска банка се нарежда сред най-големите банки в България с пазарен дял от около 10% и е част от международната банкова група Юробанк И Еф Джи, а общият размер на инвестициите на Групата в България надхвърля един милиард лева.

Финансовата институция е пазарен лидер в областта на депозитите, ипотечните кредити, потребителските кредити и кредитните карти. Банката е разпознаваема като една от най-добрите корпоративни банки – предпочитан партньор както на държавни институции, така и на големи корпоративни и институционални клиенти и има важна роля на местния паричен пазар, на пазара за държавни ценни книжа и в инвестиционното банкиране.

През своята 20-годишна история Пощенска банка работи активно и в областта на корпоративната социална отговорност. Банката реализира и подкрепя редица проекти в сферите на образованието, изкуството, спорта, грижата за околната среда и корпоративното дарителство. В продължение на 7 години банката инвестира в българското средно образование чрез програмата "Силен старт”, провеждана под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката и в партньорство с редица неправителствени организации. През 2011 г. банката публикува за трети път свой КСО отчет, като тази година издаде първия български доклад за корпоративна социална отговорност, изготвен в съответствие с международния стандарт G3 на Глобалната инициатива по отчетност (GRI) и заверен от независим външен одитор.

Главният изпълнителен директор на Пощенска банка Антъни Хасиотис заяви: "Въпреки икономическите предизвикателства на деня, ни предстои да отворим нова глава в нашата корпоративна история. Заедно с Алфа Банк, като едно сплотено семейство, създадено от две равностойни водещи финансови институции, ще работим да изградим още по-силна и динамично развиваща се банка. Вярвам, че това, което ни предстои, крие нови предизвикателства и възможности. Заедно ще създадем третата по големина банкова институция в България и една от водещите 25 банки в Европа. Уверен съм и в същото време много се вълнувам, че сливането ще създаде възможности и обещаващо бъдеще за всички нас."

Историята на банката започва през 1991 г. като Българска пощенска банка – една от първите финансови институции в зараждащата се пазарна икономика на България. За кратко време банката успява да се утвърди в сектора, доказателство за което е присъдената й през 1993 г. награда за "Банка на годината” от в-к "Пари”. В следващите години Пощенска банка демонстрира динамично и устойчиво развитие, като отчита положителни финансови резултати и успоредно с това развива продуктовото си портфолио и клоновата си мрежа. По време на бурните 1996–97 г. банката не само устоява на предизвикателната среда, но и успява да увеличи пазарния си дял и продължава да развива клоновата си мрежа.

През 1998 г. Пощенска банка става една от първите приватизирани банки и се присъединява към семейството на международната финансова група Юробанк И ЕФ Джи Груп. Това й дава възможността да се нареди сред пионерите във въвеждането на чуждестранен опит и ноу хaу. През годините банката се превръща в динамична, модерна и ориентирана към клиента финансова институция. Признание за усилията и постигнатите резултати на Пощенска банка е голямата награда за "Иновативност и качествени продукти”, присъдена в рамките на изложението "Банки, инвестиции, пари”, както и наградите за "Най-добър продукт на 2005 година”, присъдени на депозит "Активни пари” и кредитната карта American Express. Едно от най-ценните партньорства на банката е именно с American Express, които гласуват на банката доверието да бъде ексклузивен представител на кредитните карти с логото American Express от 2004 г.

В края на 2006 г. Юробанк И Еф Джи Груп придобива контрола върху българската ДЗИ Банк и стартира процеса на интеграция на Българска пощенска банка и ДЗИ Банк в една от най-големите банкови институции в страната, която управлява близо 10% общ пазарен дял, има една от най-добре развитите клонови мрежи в цялата страна и близо 3 хиляди служители. Сливането е успешно реализирано в рекордно кратки срокове и става факт през ноември 2007 г. Обединявайки се под юридическото име "Юробанк И Еф Джи България” АД и запазвайки търговската марка "Пощенска банка”, банката предлага по-богата клонова мрежа в цялата страна, разнообразие от продукти и услуги, които покриват финансовите нужди на клиентите във всеки момент от техния живот, както и подкрепата на международната банкова организация Юробанк И Еф Джи Груп.

След 20 години, изпълнени с бизнес успехи и покорени финансови върхове, Пощенска банка отваря нова страница в своята история заедно с Алфа Банк. Новосъздадената обединена банкова група, водена от споделени ценности за лидерство и ориентиран към клиента бизнес модел, ще стане третата по големина банка в България и ще се нареди сред 25-те най-големи банки в Европа.

 реклама