Пощенска банка затвърждава подкрепата си за борбата с трафика на хора в България

Банката е партньор в ежегодната информационна кампания на Националната комисия за борба с трафика на хора
по статията работи: Елица Елефтерова
Пощенска банка затвърждава подкрепата си за борбата с трафика на хора в България
Снимка: Пощенска банка

Пощенска банка продължава подкрепата си за превенцията на трафика на хора, като официално партнира на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) в тазгодишната информационна кампания с фокус превенция на сексуалната експлоатация на жертви на трафика на хора.

Информационната кампания на НКБТХ тази година включва външна реклама от типа "сити лайтс", а именно 26 позиции в градовете София, Варна, Бургас, Пловдив и Русе, с визии на ключови места, носещи посланието: "Да плащаш за секс с жертва на трафик на хора е престъпление”. Медийни партньори в тази кампания са в. "Монитор", сп. "Всичко за жената", интернет сайтовете dnes.bg, hiclub.bg, offnews.bg, elmaz.com, sibir.bg, gepime.com, orange.bg, както и радиостанциите Melody, Z-Rock, Jazz FM и bTV radio. 

Пощенска банка ще продължи своята политика в подкрепа на превенцията на трафика на хора, като се включи в част от събитията, планирани в рамките на националната кампания на НКБТХ по повод 18 октомври – Европейският ден за борба с трафика на хора, която ще стартира в началото на месец октомври.

Пощенска банка е една от малкото бизнес организации, която в последните години се включва проактивно като партньор в националните информационни кампании за борба с трафика на хора. Това става именно чрез международния проект The NO Project, чиято реализация в България започна по инициатива на банката през лятото на 2012 г.

От години финансовата институция развива проекти за корпоративна социална отговорност, с които доказва своята непрестанна ангажираност към младите хора у нас. Ангажимента си към борбата с трафика на хора, финансовата институция заяви твърдо с реализацията именно на международния проект The NO Project. Проектът се осъществи с официалното партньорство на НКБТХ и Нов български университет (НБУ).

В рамките на The NO Project банката организира поредица образователни срещи с възпитаници на НБУ, Националната гимназия за изящни изкуства "Илия Петров” и Американския колеж в София. Лектор на новаторските семинари, на които бяха използвани изразни средства като музика, изкуство, образование и социални медии, бе г-жа Джуди Бойл, създател на The NO Project, която пристигна в България благодарение на Пощенска банка.

Кулминацията на реализацията на The NO Project бе оригиналната изложба FREE ME, в която бяха показани инсталации, плакати и художествени произведения на студенти от НБУ, посветени на борбата с трафика на хора. Оригиналните творби разгледа лично г-н Цветан Цветанов, вицепремиер и председател на НКБТХ, който благодари за реализирането за подобен пилотен проект в България и изрази увереността си, че двете институции ще продължат да си партнират успешно в подкрепа на борбата с трафика на хора в страната. 

Според данни на НКБТХ през 2011 г. в България са регистрирани 541 жертви на трафик. Значителна част от тях (448 души) са жени. При 404 случая основната цел на извършеното спрямо тях престъпление е сексуалната експлоатация, следват трудовата експлоатация – 91 случая, и трафикът с цел продажба на новородено дете – 29 случая.

 реклама