Пламен Иванов от Плевен е новият шампион по икономично шофиране на камиони  3

През квалификационните кръгове на Volvo Drivers Fuel Challenge преминаха близо 500 шофьори от цялaта страна. Предстои шампионът ни да представи България на регионалния финал в Братислава
по статията работи: Данаил Казаков
Пламен Иванов от Плевен е новият шампион по икономично шофиране на камиони

Професионалният шофьор на камион и собственик на транспортна фирма от Плевен Пламен Иванов спечели националния финал на оспорваното състезание за икономично шофиране на камиони на Volvo Trucks - Drivers Fuel Challenge 2014. Той грабна приза "Най-икономичен шофьор” като преодоля конкуренцията на общо 15 финалиста, излъчени от близо 500 шофьори от цялата страна. За да се класира на първото място, Пламен, който има близо 30 години професионален стаж зад волана, трябваше да премине по нелекото и изпълнено с предизвикателства трасе с дължина 10,1 км, управлявайки 40-тонна композиция и да покаже най-нисък среден разход на гориво. На второ и трето място се класираха съответно Цветомир Иванов от София и Стефан Памуклийски от Благоевград, a представителите на журито следяха стриктно за спазването на всички правила по време на шофирането, като се возиха в кабината, редом с водачите.

С шампионската титла Пламен Иванов получава правото да представи България на регионалния финал на състезанието по икономично шофиране на Volvo Trucks, който ще се проведе между 28 и 30 август 2014 г. на пистата на Словакия ринг в Братислава, Словакия. Там той ще се бори с финалистите от още 17 държави от регион Централна и Източна Европа за чисто нов лек автомобил Volvo S60 и за място на големия финал в Швеция.

"Не бързах, проявих хладнокръвие и търпение, което се оказа решаващо за победата. Разбира се, имам и няколко тайни за по-нисък разход на гориво, които няма да споделя с конкуренцията", пошегува се след награждаването шампионът Пламен Иванов. "Дано не прозвучи нескромно, но заявката ми за класиране на финала в Братислава е поне за челната тройка”, категоричен е той.

"По време на награждаването Пламен сподели, че е готов да премери сили с финалистите от региона, а ние сме убедени в сериозните му шансове за отлично класиране, защото познава в детайли съвременните технологии, а и си личи, че камионите са неговата страст", каза Ина Игнатова, Маркетинг директор, Волво България. Тя допълни, че за поредна година състезанието се радва на сериозен интерес от страна на отговорни водачи, които управляват интелигентно, икономично, безопасно и с грижа към околната среда.

У нас Drivers’ Fuel Challenge се провежда за трети път, като право на участие в него имат всички шофьори с валидна шофьорска книжка категория C + Е. През 2014 г. броят на участниците достигна близо 500, а квалификациите преминаха през 16 български града – Благоевград, София, Враца, Плевен, Севлиево, Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик. Най-голям брой състезатели – 50 имаше на пистата в София, 45 преодоляха маршрута в Варна, 41 в Бургас. Партньори на Volvo Trucks по пътя към големия финал бяха още Schmitz Cargobul и Good year.

Интересът към икономичното шофиране продължава да нараства с всяка изминала година, защото от една страна то носи ползи за транспортните компании, и от друга спомага за опазването на околната среда. Затова основна цел на Volvo Trucks е да осигури интелигентни и съвременни технологични решения, които да подпомогнат водачите и тяхната роля при ефективното шофиране.

 

Volvo Trucks предлага цялостни транспортни решения за професионални и взискателни клиенти чрез своята пълна гама от средни до тежки товарни автомобили. Сервизното обслужване на клиентите е осигурено чрез глобална мрежа от 2 100 дилъри и сервизи в над 140 страни. Товарните автомобили от Volvo се сглобяват в 14 държави на различни континенти. През 2013 г. над 116 000 товарни автомобила Volvo бяха предадени на клиенти в целия свят. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на товарни автомобили, автобуси, строително оборудване и задвижващи системи за морско и промишлено приложение. Групата предлага решения за финансиране и сервизно обслужване. Работата на Volvo се базира на основните ценности на компанията: качество, безопасност и грижа за околната среда.

 реклама