Писателят Николай Стоянов представя „Случаят „Ванга“ в Пловдив  2

Освен в България, произведението излиза успоредно в Македония и Русия
по статията работи: Лиляна Бончева
Писателят Николай Стоянов представя „Случаят „Ванга“ в Пловдив

Ванга, известната по цял свят петричка пророчица, ще оживее за пловдивчани чрез спомените на нейния родственик Николай Стоянов. На 31 май, четвъртък, от 18.30 часа, в книжарница "Форум” на мол "Галерия Пловдив” писателят ще представи книгата си "Случаят "Ванга", публикувана преди месец от издателство "Ентусиаст". Освен в България, произведението излиза успоредно в Македония и Русия.

За разлика от повечето издания у нас, посветени на Ванга, насочени по-скоро към сензацията с журналистически привкус, книгата на Николай Стоянов съдържа много биографични факти за пророчицата и е преди всичко една лична история за нея, пречупена през писателския поглед. В нея се разказва и за взаимоотношенията на Ванга с властта и тайните службите, за научните експерименти, които приживе са се провеждали с нея, въпреки че подобни се отричат до днес, както и за сеансите, които тя е провеждала за контакт с отвъдното. В книгата читателите ще открият интересни случки с популярни лица като Блага Димитрова, Тодор Живков, Людмила Живкова, Светлин Русев, Николай Райнов, Евтим Евтимов и много други творци, политици, артисти, дипломати, както и такива с обикновени хора, участвали или станали свидетели на необикновени срещи с пророчицата.

Историите в "Случаят "Ванга" не са само спомени. Авторът разглежда Ванга не само като феномен и човек, но като истински "случай", за който, въпреки че се знае много, все още има повече неизвестни: "Ванга беше и продължава да е световно събитие. Трябвало е да се появи – за да помага и ни предпазва от нашите несъвършенства", споделя Николай Стоянов. Премиерата на книгата "Случаят "Ванга" в Пловдив е с подкрепата на мол "Галерия Пловдив” и "Сиенит Холдинг”.

 За Николай Стоянов 

Николай Стоянов е роден през 1948 г. в гр. Карлово, България. Учи ориенталистика. Дипломира се със специалност "Българска филология", след което специализира във Франция. Работил е в литературната редакция на Националното радио, в Студия за игрални филми. Бил е заместник  главен редактор на списание "Пламък" и първият главен редактор на българското издание на авторитетния френски  вестник "Le Monde Diplomatique".

Автор е на петнайсет книги с проза, между които сборниците с разкази и новели "Нощна връзка", "Квартални хроники", "Книга без корици", "Транзитна виза", "Френската стая", "Есенни новели" на романа " Работилница за убийства", есетата " Пантеон под Балкана".

По негови сценарии са заснети четири телевизионни игрални филма. Написал е и множество радиопиеси. Превел е от френски език творби на Патрик Модиано, Франсоаз Саган, Жорж – Оливие Шаторейно. Книги на Николай Стоянов са издавани във Франция, Германия, Италия, Албания, Сърбия, Румъния, Южна Корея, Македония.

 

Основател е и председател на международната фондация "Балканика", която ежегодно присъжда едноименната награда на балканските народи за литература, добила популярност още и като Балканския нобел. Носител е на "Вазовата награда" – най-авторитетното българско отличие за литература, на "Европейската награда за поетична проза”, както и на наградата " Париж Европа", присъдена му през 2005 г. от общината на Париж и ЕС за принос към културата на Обединена Европа.

 реклама