Печалбата на Юробанк И Еф Джи през третото тримесечие е 13 млн. евро

Групата отчита силни резултати в Югоизточна Европа
по статията работи: Нели Минчева
Печалбата на Юробанк И Еф Джи през третото тримесечие е 13 млн. евро
Снимка: Пощенска банка

- Нетната печалба нараства до 13 млн. евро през третото тримесечие, сравнено с 3 млн. евро през предходното

- Печалбата за първите девет месеца на годината е 89 млн. евро (-575 след отписване на експозиции в гръцки държавни облигации през юли)

- Печалбата в Югоизточна Европа се увеличава повече от два пъти на годишна база, достигайки 50 млн. евро до септември

- Оперативните разходи намаляват с още 3,1% на тримесечна и 5,9% на годишна база

- Приходите преди провизии нарастват със 7% през третото тримесечие до 346 млн.евро

- Юридическото сливане на Юробанк И Еф Джи с Алфа Банк се очаква да бъде завършено през декември, след като беше одобрено от акционерите на банките

Юробанк И Еф Джи подобрява представянето си и постига печеливши резултати през третото тримесечие на 2011 г. въпреки неблагоприятните условия, които продължават да преобладават в гръцката икономика и на международните пазари.

Нетната печалба на групата, представена в България от Пощенска банка, се повишава до 13 млн. евро през третото тримесечие на годината в сравнение с 3 млн. евро през предходното. През първите девет месеца на 2011 г. общата печалба възлиза на 89 млн. евро (или -575 млн. евро след отписването на експозиции в гръцки държавни облигации през юли), сравнено с 60 млн. евро за същия период на 2010 г.

Това позитивно развитие е в резултат на увеличение от 2,1% в оперативните приходи и намаляване на разходите с 3,1% през тримесечието. Така приходите преди провизии нарастват с 7,0% през тримесечието до 346 млн. евро срещу 324 млн. евро през второто тримесечие на годината.

Финансовите резултати в Югоизточна Европа продължават да са силни, като печалбата достига 16 млн. евро за тримесечието. За първите девет месеца на годината печалбата в региона възлиза на 50 млн. евро или над два пъти повече в сравнение със същия период на 2010 г., когато печалбата е 19 млн. евро. Югоизточна Европа има важно значение за стратегическото разширяване на банката, която ще бъде създадена от сливането на Юробанк И Еф Джи и Алфа Банк. Регионът ще бъде значим източник на доходност за банката в бъдеще, главно вследствие на развитието на бизнеса, произтичащите от сливането синергии и водещата позиция на обединената организация в отделните пазари на Югоизточна Европа.

Николас Нанопулос, главен изпълнителен директор на Юробанк И Еф Джи Груп, заяви: "В днешната ситуация на криза, осигуряването на европейската ориентация на Гърция трябва да се превърне в национален стратегически приоритет. Следователно е задължително страната да се ангажира с целите на стабилизационната програма и да изпълнява резолюциите от 26-ти октомври. Предвид продължаващата подкрепа на нашите партньори, това е последната възможност за преодоляване на критичните условия, с които се сблъсква страната.

В изключително неблагоприятни условия, нашата група успява да поддържа високи приходи преди провизии, за да постигне положителни резултати през третото тримесечие на 2011 г. Нашата дейност в Югоизточна Европа има значителен принос за това позитивно развитие. В същото време, засилихме усилията си за по-нататъшно оптимизиране на нашите разходи и стабилизиране на образуването на лоши кредити. Продължаваме да подкрепяме нашите клиенти, за да им помогнем да устоят на кризата, използвайки ограничените източници на ликвидност.

Неотдавнашното одобрение на сливането на Юробанк И Еф Джи с Алфа Банк от страна на акционерите на двете банки проправя път за значителни промени в гръцкия банковия сектор. Ние създаваме голяма и динамична гръцка частна банкова група и една от най-големите банки в Югоизточна Европа. Алфа Юробанк, която ще се радва на силна капитализация, повишено доверие и ефективност, ще предложи услуги с най-високо качество на своите клиенти, ще създаде дългосрочна стойност за своите акционери и по-добри перспективи за своите служители. Възползвайки се от значителните синергии, произлизащи от сливането, новата банка ще има по-големи възможности и ще е в по-добра позиция да играе още по-активна роля във възстановяването на гръцката икономика."

Пощенска банка с правно име "Юробанк И Еф Джи България” АД е член на Юробанк И Еф Джи Груп.

Юробанк И Еф Джи Груп е европейска банкова организация с 81,9 млрд. евро активи. Групата има над 22 500 служители и предлага продуктите и услугите си чрез мрежата си от 1 600 локации и чрез алтернативни канали за дистрибуция. Юробанк И Еф Джи присъства в Гърция, България, Сърбия, Румъния, Турция, Полша, Украйна, Великобритания, Люксембург и Кипър. Юробанк И Еф Джи е част от И Еф Джи Груп, международна банкова група с присъствие в 40 страни.

Повече информация за Юробанк И Еф Джи можете да намерите на www.eurobank.gr.

 реклама