ПУ "Паисий Хилендарски" открива обновена химическа лаборатория

Средствата са осигурени по проект BioSupport, финансиран от Седма рамкова програма на Европейския съюз
по статията работи: Теодора Пенева
ПУ "Паисий Хилендарски" открива обновена химическа лаборатория
Снимка: Булфото

Обновена лаборатория за следови елементарен анализ на храни и биопродукти открива утре, 11 април, Химическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски". Това съобщи ръководителят на Катедра аналитична химия и компютърна химия във факултета” доц. Веселин Кметов.

Като партньор в проекта "BioSupport" Катедрата "Аналитична химия и компютърна химия" е получила два изключително ценни апарата – атомно емисионен спектрометър с индуктивно свързана плазма ICP- OES iCAP 6000 Thermo Scientific и микровълнова система за киселинно минерализиране под високо налягане Milestone ETHOS One. Изцяло е обновена и модернизирана лабораторията за подготовка и обработка на проби, уточни доц. Кметов.

Апаратите са особено важни за развитието на ефективни методи за анализ и контрол на качеството на храни, биологични обекти и обекти на околната среда, обясни доц. Кметов. Внедряването им ще ускори процеса на покриване на Европейските стандарти за качество на химичните анализи и контрола. Същевременно с това ще подготвим експерти химици, чиито познания и умения ще отговарят на най-високите изисквания на на пазара на труда, смята ръководителят на катедрата.

Освен двата нови апарата в лабораторията работи и мас-спектрометър ICP-MS, който е закупен през 2009 г. със средства от проект DO 02-70 на Фонд "Научни изследвания". От две години той активно се използва за анализ на води, почви, растения, козметични материали и за обучение, каза доц. Кметов.

Според него освен за научна дейност, модерната апаратура ще се използва за обучение на студенти от специалностите "Химия", "Компютърна химия", "Химия с маркетинг" и "Медицинска химия". Новите спектрометри и лаборатории са важно условие за повишаване на нивото на подготовка и в магистърските програми "Спектрохимичен анализ", "Химия и екология" и "Екология и опазване на екосистемите".

Лабораторията се използва и в научно-изследователска дейност на докторанти в ПУ "Паисий Хилендарски".

На разположение на преподавателите и студентите в университета е модерна научна апаратура на обща стойност 1,8 млн. лева, закупена в края на 2011 г. по проект "BioSupport". Той е финансиран по Седма рамкова програма на Европейския съюз за научни изследвания, технологично развитие и демонстрационни дейности, допълни доц. Кметов.

В Катедра "Аналитична химия и компютърна химия" по задачите на BioSupport работи групата FBA - Food and Bio-products Analysis Group. В нейния състав влизат доц. д-р Веселин Кметов, доц. д-р Виолета Стефанова, гл. ас. д-р Кирил Симитчиев, гл.ас. д-р Пенка Шегунова, гл. ас. Деяна Георгиева, ас. Стефка Начкова, хим. Евелена Върбанова и инж. физ.Стоян Тенев.

FBA групата активно си сътрудничи с европейските партньори от Испания - звеното на проф. Антонио Каналс от Университета в Аликанте и звеното на проф. Ервин Розенберг от Техническия университет във Виена, Австрия. Организират се разменни визити за трансфер на знания и опит и паралелно с това се подготвят се съвместни научни публикации и доклади.

Дейностите по проекта се изпълняват съвместно с Биологическия факултет, а целта му е развитието на изследователския потенциал и капацитет на биолози, химици и физици от Пловдивския университет. Координатор на проекта е проф. дбн Иван Минков, ръководител на Катедра "Физиология на растенията и молекулярна биология".

Катедра "Аналитична химия и компютърна химия" на Химическия факултет, организира утре, 11 април, сряда, от 11:00 ч. демонстрация на модерната апаратура, закурена със средства на Седма рамкова програма.

Тя ще се проведе в Лабораторията за следови елементарен анализ на храни и биопродукти, на 3-ия етаж в Химическия факултет, който е самостоятелна сграда в дъното на двора на Ректората на ПУ "Паисий Хилендарски".

Следобед в 15,30 ч. на същия ден е предвиден официален коктейл, осигурен от фирма ACM2, официален представител на Thermo Scientific за България.

 реклама