Откриха Международен винен конкурс 2012 и Национални дегустации 2012 г.

Националната лозаро-винарска камара възобновява традицията на международните конкурси
по статията работи: Нели Минчева
Откриха Международен винен конкурс 2012 и Национални дегустации 2012 г.
Енолози пробват розе в първия ден на международния конкурс и националните дегустации, които започнаха в Международен панаир Пловдив на 20 февруари
Снимка: Международен панаир Пловдив

Националната лозаро-винарска камара откри на 20 февруари 2012 г. МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ВИНА, РАКИИ И ВИНЕНО БРЕНДИ. Паралелно с него ще се проведат и традиционните НАЦИОНАЛНИ ДЕГУСТАЦИИ.

Във Виенския павилион на Международен панаир Пловдив журито, съставено от български и чуждестранни дегустатори, ще оценява 322 вина и 72 ракии и винено бренди от 32 изби (за сравнение – те са били 24 през 2011 г.). Изискване за напитките, състезаващи се в Международния конкурс, е да бъдат представени в напълно завършен търговски вид, с който се реализират и в търговската мрежа. Чуждестранните производители са представени от Молдова, Румъния, Словакия и Италия.

Международните конкурси за вина, ракии и винено бренди не са новост за България. Първият е проведен през 1962 г. в София, следват през 1972, 1976, 1980 и 1984 г. в Слънчев бряг - всички под патронажа на Международната служба за лозата и виното O.I.V.

Националната лозаро-винарска камара възобновява тази традиция по случай 20-годишния юбилей на Международната изложба за лозарство и винарство Винария 2012.

Чуждестранни дегустатори в журито тази година са:

Маурицио Ферери – сомелиер – Италия

Мариане Романо – сомелиер – Швейцария

Мариус Капжински – еножурналист – Полша

Томас Брандл – еножурналист - Германия

Международният конкурс за вина, ракии и винено бренди 2012 e първото събитие от богатата съпътстващата програма на изложбата тази година. На 15 март в зала "България” на Международен панаир – Пловдив от 14 часа ще се открие Международен форум на тема "Лозаро-винарството на 21 век”, който ще започне с тържествена сесия послучай 20-годишния юбилей на Винария, на която са поканени да вземат участие и създателите на Винария. На 15 и 16 март лектори от България, Франция, Италия, Германия, Словакия и др. ще представят свои доклади и постери, свързани с темата. Следват събития през всички дни на изложбата.

В нея вече са заявили участие близо 40 водещи български винопроизводители – двойно повече в сравнение с миналата година. Така бизнес посетителите ще могат да видят колекциите на големите компании от бранша у нас. Свои технологии, продукти и услуги ще покажат директни и представени фирми, работещи в сферата на лозарството и винарството, от 17 страни.

На Винария 2012 българските винопроизводители ще демонстрират недвусмислено своя ръст както в количествено, така и в качествено отношение. Ще бъдат представени образци, които достойно се конкурират на международните пазари, завоюват престижни отличия и все по-ярко демонстрират амбицията на България да възвърне позициите се на водеща страна винопроизводител.

 реклама