Община Петрич приключи проекта „Възстановяване и благоустрояване на градската среда“

Финансирането е по ОП „Регионално развитие 2007 – 2013 г.
по статията работи: Нели Минчева
Община Петрич приключи проекта „Възстановяване и благоустрояване на градската среда“
Снимка: Община Петрич

Днес, 20 декември 2011 г., на официална церемония в Петрич бяха открити благоустроените обекти по Проект "Възстановяване и благоустрояване на градската среда в гр. Петрич”, финансиран по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ №BG161PО001/1.4–02/2008, "Устойчиво и интегрирано градско развитие” по Оперативна програма "Регионално развитие” 2007–2013 г.

Символичното откриване се извърши на новоизградената детска площадка в ж.к. "Самуил” пред представители на медиите, общността и официални лица. Лентата на новия обект прерязаха кметът на Петрич г-н Вельо Илиев и председателят на Общинския съвет на Община Петрич г-н Стоян Николов.

Преди това беше отслужен тържествен водосвет от архиерейския наместник отец Ангел Кочев.

Стойността на проекта, реализиран по приоритетна ос 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие” по ОП "Регионално развитие”, е 3 254 717,95 лева с ДДС.

С изпълнението му се подобри физическата и жизнена среда на територията на град Петрич, осигури се устойчива и екологична градска среда с високо качество на живот, повиши се инвестиционната привлекателност за икономическото и социално развитие на Общината.

С реализирането на проекта бяха постигнати следните специфични цели:

Подобри се експлоатационното състояние на уличната мрежа в централната градска част и ж.к. "Самуил” и се осигури по-добра достъпност, мобилност и безопасност на движение в кварталите.

С изграждането на подходи при пешеходните пътеки се създадоха необходимите условия за достъпност на групите в неравностойно положение чрез адаптиране на физическата среда в централната градска част и в ж.к. "Самуил”, подобриха се условията на уличната мобилност за хора с увреждания;

С обозначаването на пешеходните пътеки и поставяне на пътни знаци се повиши безопасността на децата от квартала.

С изграждането на детска и спортна площадка се създадоха условия за оползотворяване на свободното време на децата в ж.к. "Самуил”.

Изпълнението на проекта приключи в срок, а резултатите от него са:

- 12 рехабилитирани улици с обща дължина 1 974 м в Централна градска част;

- 17 рехабилитирани улици с обща дължина 2 725,34 м в ж.к. "Самуил”;

- Изградена 1 детска площадка, на която бяха монтирани съоръжения за деца от три възрастови групи, бяха положени удърообивателни настилки, изграден бе пясъчник за деца до 3 години, монтирани са 34 броя пейки;

- Изградена 1 спортна площадка с игрище за баскетбол, оградено с ограда с височина 4 м, площадка на открито с монтирана тенис маса. Районът се оформи с изградена вертикална планировка с необходимите подходи от бетонови плочи. Монтирани бяха необходимия брой пейки и 3 броя беседки. Районът се озелени с храсти и треви;

- Монтирани 50 осветителни тела;

- Поставени 44 пътни знака;

- Повдигнати 4 дъждовни шахти;

- Повдигнати 34 ревизионни шахти;

- Затревени 70 000 кв.м площи;

- Засадени 500 броя декоративни храсти;

- Засадени 400 броя широколистни дървесни видове;

- Засадени 100 броя иглолистни дървесни видове;

- Подобряване състоянието на уличната настилка в града;

- Създадени условия за превенция на риска (наводняване, пътно-транспортни произшествия и др.);

- Създадени условия за по-добрата улична мобилност на хора с неравностойно положение;

- Създаване на условия за оползотворяване на свободното време на децата от
ж.к. "Самуил”;

- Подобрена достъпност, мобилност, спестено време и разходи;

- Осигурени условия за безопасност на движението чрез поставяне на маркировка и повишена сигурност чрез подобряване на уличната осветеност.

 реклама