Новите Volvo FE и Volvo FL – максимален пробег и минимални експлоатационни разходи  3

Двата модела са оптимизирани за доставки в града и в предградията
по статията работи: Теодора Пенева
Новите Volvo FE и Volvo FL – максимален пробег и минимални експлоатационни разходи
Снимка: Volvo

Автомобилният производител Volvo версии на товарните автомобили Volvo FE и Volvo FL с изключителна комбинация от технология и услуги, чиято цел е да осигури готовност на товарния автомобил за работа винаги, когато това е необходимо. Превозвачът и водача на товарния автомобил могат спокойно да се съсредоточат върху основната си дейност, докато Volvo Trucks се грижи за автомобила.

"Клиентите от този сегмент купуват  не товарен автомобил, а безпроблемен достъп до ефективно транспортно решение. Новите Volvo FE и Volvo FL ни улесняват още повече да предоставяме цялостно обслужване, което буквално придвижва бизнеса им към успеха", казва Клас Нилсон, президент на Volvo Trucks.

Независимо от това дали транспортът е основният бизнес на клиента или не, тези товарни  автомобили са важни бизнес инструменти, които спомагат за осигуряване на навременни доставки.

"Много купувачи на Volvo FE и Volvo FL притежават от дълго време  свои собствени товарни автомобили и предпочитат ние да поемем пълна отговорност, за да гарантираме, че те ще продължат да се движат. Изборът на експертен партньор, който може да осигури както висококачествен продукт, така и безпроблемна собственост, е най-изгоден за тях в дългосрочен план", казва Пернила Сустович, мениджър сегмент "Дистрибуция и Сметосъбиране" във Volvo Trucks.

Проактивният подход създава безпроблемна собственост

Заедно с пускането на новите Volvo FE и Volvo FL, Volvo Trucks представя разширено  предложение за обслужване. Най-високото ниво – договорът Volvo Gold – обхваща обслужване, ремонти и най-високия възможен пробег.

При усъвършенствания сервизен договор Volvo Gold се поддържа дистанционна връзка с товарния автомобил. Това дава възможност на сервиза на Volvo да проследява използването му и да наблюдава износването на някои компоненти. Целта е чрез проактивен подход да се осигури обслужване на товарния автомобил само и точно когато това е необходимо – и поддръжката да се извърши, докато автомобилът не се използва.

"Чрез дистанционно наблюдение на експлоатацията на товарния автомобил и степените на износване на различните компоненти се стремим да предотвратим прерастването на малките проблеми в непланирани престои ", обяснява Ярко Айне, експерт транспортни решения във Volvo Trucks.

Повишена производителност

Увеличената производителност, като способността да свършиш повече работа за по-кратко време, е друга област с висок приоритет сред клиентите на Volvo FE и Volvo FL. Новите товарни автомобили спомагат по няколко начина за увеличаване на производителността на клиентите.

  • Характеристиките на управление са подобрени благодарение на бързото осигуряване на въртящ момент при ниски обороти при новите ефективни двигатели D5 и D8.
  • Специално създадената 12-тонна версия на Volvo FL има предимство по отношение на теглото под формата на увеличение на товароносимостта с 500 кг.
  • Volvo FE вече се предлага с автоматизирана трансмисия I-Shift, към която е включен софтуер за специфични операции, като дистрибуцията. I-Shift спомага и за намаляване на разхода на гориво.
  • Услугата за икономия на гориво чрез пакета Fuel Advice има за цел да помогне както на собствениците, така и на водачите да използват товарните автомобили по най-рентабилния начин.

Нови двигатели 

Шофирането става по-ефективно благодарение на два нови, проектирани от компанията двигатели – осемлитров и петлитров:

  • Новият 6-цилиндров двигател D8 е с обем от 7,7 литра и се предлага в три варианта за изходната мощност: 320 к.с./1 200 Nm, 280 к.с./1 050 Nm и 250 к.с./950 Nm.
  • Volvo FL се предлага също и с компактния 4-цилиндров двигател D5. Той е с обем от 5,1 литра и се предлага с изходни мощности 240к.с./900 Nm и 210 к.с./800 Nm.

"С бързото предаване на въртящ момент при ниски обороти двата  двигателя са идеални за бързо, комфортно и безопасно шофиране в града и предградията. Лесната им управляемост помага на водача да се справи със сгъстените работни графици и множеството транспортни задания", казва Руди Хойтмайерс, мениджър стратегически продукти за средно тежки автомобили във Volvo Trucks.

"Тези двигатели отговарят на изискванията на новия стандарт Euro 6, а разходът им на гориво е сравним с този на нашите двигатели Euro 5. Технологичното решение за спазване на изискванията на Euro 6 е комбинация от селективна каталитична редукция (SCR) и турбина с променлива геометрия, система EGR с охлаждане и филтър за твърди частици", продължава Руди Хойтмайерс.

Специално персонализирана автоматична  трансмисия

Цялостна гама от трансмисии допълва  двата нови двигателя. Сред различните опции вече е и възможността за оборудване на Volvo FE с I-Shift.

"Автоматизираната трансмисия може да бъде персонализирана с опция, специфична за дистрибуцията", обяснява Тобиас Бергман, продуктов мениджър сегмент Дистрибуция и Сметосъбиране във Volvo Trucks.

Друга възможност, приветствана от водачите, е монтирането на ESP (Електронна програма за стабилност) като част от стандартното оборудване както при Volvo FE, така и  при Volvo FL. ESP помага на водача да задържи  товарния автомобил на пътя, когато се отклони от него неочаквано или силно.

Специално създаден 12-тонен вариант

Volvo Trucks създаде и уникална 12-тонна  версия на Volvo FL. С най-мощния двигател  в своя сегмент (четирицилиндров  D5 с 240 к.с.), специално оптимизирана  трансмисия I-Sync и с тегло, което е с 500 kg по-малко от това на съответния товарен автомобил с 6-цилиндров двигател, това е силно конкурентен модел.

"Новият 12-тонен вариант представлява силен съперник в най-големия  сегмент на товарните автомобили за средно натоварване. Товарният автомобил е по-лек, по-нисък и с по-конкурентна цена от сегашния модел. Той увеличава производителността и ефективността на клиента и същевременно предлага на водача по-добри условия за работа", казва Тобиас Бергман.

"Всеки детайл на товарния автомобил  е добре обмислен. Вземете например по-малките колела, които осигуряват спускане на кабината надолу с пет сантиметра. Това предоставя на водача по-добра видимост във всички посоки и улеснява влизането и излизането от кабината", добавя Тобиас Бергман.

Предлаганият избор на предни и странични огледала, комбиниран с възможността за добавяне на допълнителни странични и задни прозорци, както и на прозорци на вратите, също допринася за отличната видимост във всички посоки, с която разполага водачът. 

Нов дизайн

За да се придаде на Volvo FE и Volvo FL ясно различимият имидж на Volvo, класическата желязна емблема е преместена в нова позиция под предното стъкло. Тъмният цвят на зоната точно под  предното стъкло прави кабината да изглежда по-ниско разположена, което  спомага за създаване на модерен вид, който добре се вписва в пътнотранспортната обстановка.

Фаровете с нов дизайн и отличителните  дневни светлини също засилват връзката с другите нови модели товарни  автомобили Volvo. Светлините са вградени в новата броня, състояща се от три детайла, като страничните са изработени от стомана за допълнителна издръжливост и евтини ремонти в случай на леки удари и надрасквания.

Новите Volvo FE и Volvo FL излъчват първокласна транспортна ефективност, отвътре и отвън. Дизайн мениджърът Рикард Орел обобщава накратко подхода на екипа по разработката.

"Фокусирахме се върху всички детайли, които вече бяха добри, и ги направихме още по-добри. Идеята е, че водачът  и товарният автомобил създават заедно профила на превозвач, който осигурява качество на транспорта на най-високо ниво."

 реклама